LDP za reformski rebalans

Rebalans budžeta pretvoriće se u katastrofu, ukoliko ne počiva na jasnom planu reformi, smanjenju javne potrošnje, prestanku mešanja države "u sve i svašta", oslobađanju privatne inicijative i domaćeg preduzetništva, poručuje LDP.

Liberalno demokratska partija zatražila je od Vlade Srbije da odmah pred javnost izađe sa osnovnim konceptom reformi i rebalansom republičkog budžeta.

LDP je upozorila da će se rebalans "pretvoriti u katastrofu", ukoliko ne počiva na jasnom planu reformi, smanjenju javne potrošnje, prestanku mešanja države "u sve i svašta", oslobađanju privatne inicijative i domaćeg preduzetništva, prekidu rasipništva i smanjenju subvencija javnim preduzećima i velikoj poreskoj reformi.

LDP u saopštenju poručuje da ne pristaje na "lakonska" obećanja da će u septembru Srbija dobiti gotov predlog rebalansa, koji će biti "na brzinu prošvercovan kroz skupštinu".

"To je potpuno pogrešan način političkog odlučivanja i ucene kojim se sebično i tvrdoglavo služila i prethodna vlada. Tražimo da nova Vlada Srbije prestane da se oduševljava brojem funkcija koje treba popuniti i ispituje granice strpljenja društva i da odmah pred javnost izadje sa osnovnim konceptom reformi i prvim predlogom rebalansa budžeta", navodi se u saopštenju LDP-a.

Uz tvrdnju da je Vlada Srbije jedina na svetu koja sprema rebalans van očiju javnosti, gradjana, poslodavaca, sindikata i svih onih bez čijeg učešća nijedna reforma ne može da bude sprovedena, LDP ističe da će Srbija nastaviti da se guši u siromaštvu ako je koncept nove vlasti da se i dalje pred "izbezumljenim i ugroženim radnicima 'Goše' ili bilo koje druge fabrike socijalni mir kupuje bezvrednim papirima kojima se dele subvencije i pomoć za koje nema novca u budžetu, uz ambiciju države da kontroliše svaki milimetar privrednog života".

"Nova vlada, kopirajući zablude bivše vlasti, nastavlja da sanja snove o petogodišnjim planovima, mutiranom samoupravljanju, robnim kreditima, spasonosnim velikim stranim investitorima koji će uposliti Srbiju, državnim bankama za razvoj, protekcionizmu i zaostalosti kao šansi za Srbiju", navode liberali.

LDP poručuje i da Srbiju neće spasiti populistička obećanja o pravdi i jednakosti u bedi i da je "skupa iluzija da ćemo preživeti tako što ćemo doveka subvencionisati remonte vagona koji će koristiti subvencionisana gubitaška Železnica za prevoz nekonkurentne robe podržavljenih i subvencionisanih železara, kombinata i drugih 'giganata' u večitom 'restruktuiranju'".

LDP veruje da su protržišne reforme, fiskalna odgovornost, oslobađanje novca za privatno preduzetništvo, razvoj obrazovanja, saniranje katastrofe u zdravstvenom i penzijskom fondu, afirmacija privatne umesto državne svojine jedini normalan način da Srbija ne propadne.

"Za nas su zato potpuno besmislena međusobna optuživanja bivše i nove vlasti koje povezuje iluzija da Srbija može da nadje originalno i bezbolno rešenje za izlazak iz hronične agonije", navodi se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar