Čitaj mi!

Oštre kritike na račun Euleksa

Poslanici Evropskog parlamenta kritikovali dosadašnji rad Euleksa na Kosovu. Euleks izneverio visoka očekivanja, a sever Kosova predstavlja "crnu rupu", ocenila Doris Pak.

Na raspravi pred spoljnopolitičkim odborom, poslanici Evropskog parlamenta i predstavnici nevadinog sektora uputili su mnoštvo primedbi na račun dosadašnjeg učinka misije Euleks na Kosovu.

Komandant civilnih operacija EU Hansjerg Haber i šef Euleksa Gzavije de Marnjak, na raspravi posvećenoj strateškoj reviziji rada Euleksa, opisali su misiju kao uspešnu i najavili njeno smanjivanje kao rezultat efikasnosti rada misije i poboljšanja kapaciteta kosovskih institucija, a naročito carine i policije.

Haber je rad kosovske carine ocenio kao "odličan", dok je za policiju rekao da je sve "profesionalnija" i istakao da su Euleksove sudije i tužioci dosad zaključili preko 300 slučajeva, dok je još toliko u fazi istrage.

De Marnjak i Haber najavili su da će težište misije ubuduće biti prebačeno na pravosuđe, dok će približno četvrtina od oko 900 Euleksovih policajaca biti poslato u druge evropske misije, uglavnom u Afriku.

Sa ocenama o uspehu Euleksa i napretku kosovskih institucija nisu se složili mnogi poslanici, ali ni predstavnici civilnog društva koji su bili pozvani da učestvuju na današnjoj raspravi.

"Euleks nije potpuni promašaj, ali gotovo niko na Kosovu ga ne ocenjuje pozitivno", istakla je Enđeluše Morina iz nevladine organizacije "Inicijativa za stabilnost Kosova".

Morina je rekla da građani Kosova vide misiju kao suviše dobro uvezanu sa lokalnim političarima i nesposobnu da se suoči sa korenima korupcije i organizovanog kriminala, kao ni sa situaciom na severu Kosova.

Poslanik Evard Kukan je Morinine reči o nepopularnosti i neefikasnosti Euleksa ocenio kao "vrlo diplomatske".

"Euleks ne ispunjava ciljeve misije", rekao je Kukan i podsetio na slučaj visokog funkcionera vladajuće stranke Fatmira Ljimaja, protiv koga se godinama vode postupci zbog ratnih zločina i korupcije, bez izgleda da se u dogledno vreme završe.

Poslanik Doris Pak izjavila je da je Euleks izneverio visoka očekivanja s početka misije i naročito se osvrnula na situaciju na severu Kosova koji je opisala kao "crnu rupu", ali je dodala da kriminalci na severu ne bi mogli da "operišu" bez podrške sa juga.

"Gde su Albanci koji se kriju iza tog gnezda kriminala na severu?" upitala je Pak.

Nedostatak političke podrške

Haber i De Marnjak su na to pitanje i druga neprijatna pitanja poslanika odgovorili ukazujući na izuzetno složene uslove u kojima Euleks operiše, kao i nedostatak volje nekih zemalja članica da im pruže političku i logističku podršku.

De Marnjak je podsetio da Euleks od početka rada misije funkcioniše u kriznim uslovima i da je to glavni uzrok što neki ciljevi nisu ostvareni.

Haber je rekao da se niko ne raduje kad poznatog kriminalca oslobode na sudu, ali da Euleksovi tužioci i sudije nisu krivi za to.

"Svedoci u nekim slučajevima umiru iznenađujućom frekvencijom", priznao je on, ali je odgovornost za manjkavosti u postupanju sa svedocima prebacio na zemlje koje nisu poslale dovoljno obučenih policajaca i odbijaju da prime zaštićene svedoke na svoju teritoriju.

Haber je ukazao na to da se situacija na severu Kosova ne može rešiti silom i da su dosadašnji potezi u tom pravcu bili "kontraproduktivni", dok rešenje treba tražiti političkim i diplomatskim sredstvima.

On je pohvalio hapšenje kontroverznog biznismena Zvonka Veselinovića na teritoriji centralne Srbije kao "svetlo na kraju tunela".

Kada je reč o istrazi povodom izveštaja Dika Martija o kidnapovanjima i ilegalnoj trgovini organima, Haber je naveo da okončanje istrage specijalnog Euleksovog tima očekuje u roku od dve godine.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 01. jun 2012, 08:16) - anonymous [neregistrovani]

Crna rupa

na Kosmetu je samo eulex i kfor, naravno i njihovi sticenici.

(petak, 01. jun 2012, 00:55) - anonymous [neregistrovani]

EU licemeri

EULEX je kritikovan jer nije očistio sever Kosova, ili bar neutralisao pretnju po NATO.

(četvrtak, 31. maj 2012, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

Problem

Generalno problem na Kosovu postoji dugo godina malo vise od 100 godina, nisu uspeli da ga rese ni kraljevi a ni sam marsal pa na kraju i Slobodan Milosevic.

(četvrtak, 31. maj 2012, 16:20) - anonymous [neregistrovani]

Jednom mora svanuti!

Malo se vreme promenilo,opa djurdjo!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">