Tomislav Nikolić predsednik Srbije

Tomislav Nikolić položio zakletvu i počeo svoj petogodišnji mandat na mestu predsednika Srbije. Ukoliko se budete borili za ljude, ja ću da vam pomažem koliko mi to Ustav omogućava i neću da prestanem sa borbom dok Srbija ne postane pravna i prava demokratska država, poručio je predsednik Srbije.

14.26 – Završena posebna sednica Skupštine. 

14.17 – Polaganjem zakletve Tomislav Nikolić stupio na dužnost predsednika Srbije.

14.10 – Počela posebna sednica Skupštine.

Na posebnoj sednici Skupštine, Tomislav Nikolić položio je  danas zakletvu i počeo petogodišnji mandat na mestu predsednika Srbije. Nikolić je, posle polaganja zakletve, poručio da želi Srbiju ujedinjenu u boljem životu, oslobođenu od straha od sutrašnjice i kao ravnopravnog člana EU, ali koja se nikada neće odreći suvereniteta nad Kosovom i Metohijom.

Tekst zakletve glasi:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Nakon toga intonirana je državna himna "Bože pravde".

Predsedavajući Skupštine Srbije Zaharije Trnavčević je u svoje i u ime poslanika čestitao Nikoliću stupanje na dužnost predsednika Srbije.

U obraćanju posle polaganja zakletve, Nikolić je zahvalio građanima koji su ga izabrali i poručio da će se boriti za Srbiju koja će biti ravnopravni član EU i koja se nikada neće odreći suvereniteta i teritorijalnog integriteta nad Kosovom i Metohijom.

On je rekao da želi bolju i drugačiju Srbiju, ujedinjenu u borbi za bolji život i oslobođenu od straha od sutrašnjice i poželeo svima sreću u radu.

Nikolić je upozorio da je Srbija zemlja koju razara kriza, a da su nezaposlenost i siromaštvo posledica neznalački sprovedene privatizacije. Kako je istakao, zbog kriminala i korupcije građani su izgubili poverenje u institucije.

Prema njegovim rečima, problemi su i zapostavljanje i napuštanje sela i pritisak na gradove, stavljanje medija pod kontrolu političkih stranaka, a posledica toga je progon onih građana koji su označeni kao politički protivnici.

"Želim drugačiju Srbiju. Ukoliko se budete borili za ljude, ja ću da vam pomažem koliko mi to Ustav omogućava. Često sam bio žrtva nepravde i neću da prestanem borbu dok Srbija ne postane pravna i pravična demokratska država", poručio je predsednik Srbije.

Nikolić je u parlament stigao oko 14 časova, u pratnji supruge Dragice, sinova, snaha i unuka. 

Posebnoj sednici prisustvovali su i predsednički kandidati na proteklim izborima, među kojima su lideri DS-a Boris Tadić, pokreta "Preokret" Čedomir Jovanović, DSS-a Vojislav Koštunica, kao i predsednički kandidati URS-a Zoran Stanković, Pokreta radnika i seljaka Zoran Dragišić i Socijaldemokratskog saveza Danica Grujičić.

Posebnoj sednici prisustvovao je i patrijarh srpski Irinej, kao i predstavnici drugih verskih zajednica u Srbiji, ambasadori Rusije, Amerike, Nemačke, Hrvatske, šef delegacije  EU u Srbiji Vensan Dežer, predstavnici regulatornih tela, vojno-bezbednosni, pravosudni organi i vrh policije.

Predsednik Nikolić je nakon ceremonije polaganja zakletve otišao na Andrićev venec u zgradu Predsedništva.

Posle prijema u njegovu čast u holu Doma Narodne Sakupštine, među poslednjima je i napustio to zdanje.

Predsednik je po izlasku dočekan aplauzima građana koji su došli da pozdrave njegovo stupanje na dužnost. Nikolić je u pratnji saradnika i pristalica prošetao Pionirskim parkom do zgrade na Andrićevom vencu.

Jedna od dužnosti predsednika Republike, kako piše u Ustavu Srbije, jeste da predloži mandatara za sastav buduće vlade.

Mandatar do ponedeljka

Novi šef države Tomislav Nikolić rekao je da se nada da će Srbija do ponedeljka imati mandatara za sastav nove Vlade, jer je "jasno da nema vremena za čekanje".

"Nadam se da će pregovori koje od 6. maja vode Demokratska stranka i koalicija oko Socijalističke partije Srbije uroditi plodom", rekao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije po polaganju zakletve.

Predsednik je naveo da će, ako do ponedeljka ne bude mandatara, nastaviti da "pritiska" političke stranke i da organizuje konsultacije sa izbornim listama koje su ušle u parlament.

Odgovarajući na pitanja novinara o kohabitaciji, Nikolić je rekao da je gora kohabitacija bila između Borisa Tadića i Vojislava Koštunice nego između Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice.

Predsednik je najavio da će u ponedeljak političkim strankama ponuditi da se saglase o rešavanju pitanja Kosova.

On je rekao da razgovori Beograda i Prištine mogu odmah da budu nastavljeni, a da će on sva saznanja o eventualnim uslovljavanjima Brisela podeliti sa građanima Srbije.

"To što će da se desi na Kosovu nije u rukama jedne političke stranke, već u rukama svih građana Srbije i o tome će oni svakako, šta god mi odlučili, morati da reše na referendumu. Postoje indicije da će Evropa ubrzavati proces odlučivanja o pregovorima", rekao je  predsednik.  

Nikolić je naveo da više nema političke suparnike jer je, kako je naveo, predsednik svih građana Srbije.

Novi šef države poručio je da će Srbija imati dobar odnos sa svim susedima, kao i da će na inauguraciju 11. juna pozvati predsednike država, i to ne samo iz regiona.

On je naglasio da je važno da nakon njegovog izbora za novog predsednika države niko nije ćutao, ni Istok ni Zapad, ni Sever ni Jug, već da su se svi oglasili i čestitali mu.

Obraćanje predsednika Srbije narodnim poslanicima

Zahvaljujem građanima koji su me izabrali za predsednika Srbije i čijom voljom sam se danas, pred vama, javno zakleo na principe koji su odavno sastavni deo mog života.

Srbija je zemlja koju razara opšta kriza. Dokaz za to je svakodnevni život građana. Neodgovorno i neznalački sprovedena privatizacija, sa mnogim oblicima pljačke narodne imovine, a kao posledicu imamo nezaposlenost i siromaštvo, korupciju, mito i kriminal svake vrste, što je proizvelo opštu nesigurnost građana i nepoverenje u institucije.

Zapostavljanje sela, napuštanje čitavih krajeva zemlje i pritisak na gradove, negativan priraštaj stanovništva, i to ima posledice – nacija nam stari i izgledi za budućnost su pesimistički.

Popuštali smo pred nedemokratskim principima u razvoju zemlje. Posledica toga je progon onih građana koji su označeni kao politički suparnici. Mediji su stavljeni pod kontrolu i u vlasništvu su političke elite. Rezultat – politički progon konkurencije. Čak je i reforma pravosuđa sprovedena u skladu partijskim interesima i nalozima. Posledica je sunovrat pravde i pravičnosti u našoj zemlji. Monopolisti gde god se okrenete, građani plaćaju.

Želim drugačiju Srbiju, konačno ujedinjenu u borbi za bolji život. Srbiju u kojoj će se deca radovati svakom novom danu, ponosna što imaju priliku da se takmiče sa vršnjacima u svetu.

Želim Srbiju oslobođenu straha od sutrašnjice, kuću koja ima dvoja vrata, na istoku i zapadu.

Želim Srbiju koja će da bude ravnopravan član Evropske unije i koja se nikada neće odreći svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, svog Kosova i Metohije.

Iskreno želim da uspemo i ostvarimo želje građana koje sam vam izneo. Ako se budete borili za ljude, da pokrenete Srbiju i omogućite bolji život, ja ću da vam pomažem snagom koju mi daju Ustav i način na koji sam izabran.

U političkom životu, dvadeset godina sam proveo u opoziciji i često sam bio žrtva nepravde i nedemokratije. Neću prestati sa borbom dok se Srbija ne izbori protiv kriminala i korupcije, monopola i vladavine političke elite i dok ne postane pravna, pravična i demokratska država ravnopravnih građana, sa istim šansama za sve.

Želim vam, i vama i sebi, želim svima nama sreću u radu. Hvala vam na ukazanoj časti.

Tomislav Nikolić predsednik Srbije
broj komentara 66 pošalji komentar
(petak, 02. nov 2012, 20:36) - Zoran [neregistrovani]

Za precednika Srbije

Tema o Kosovu i Metohiji je nasa svakodnevnica,naravno Kosovo je uvek bilo sprsko i ostaace..Na kosovu su od cara Dusana,kneza Lazara i svi nasi srpski vitezovi ostavili glavu na to Kosovo polje,jedini nacin na koji bi mogli da im se zahvalimo a to je:Da koso ostane Sprsko...

(subota, 02. jun 2012, 16:42) - andrija [neregistrovani]

toma

cestitam tomo care

(petak, 01. jun 2012, 10:18) - gedza [neregistrovani]

cestitke

Cestitam od srca Gospodine Predsednice,
Od trenutka kada ste krenuli svojim politickim putem pa do ovog momenta pokazali ste narodu Srbije da moze da Vam ukaze najvece poverenje u ovim teskim i odsudnim momentima za zemlju.
Podelite breme odgovornosti i teskih odluka sa narodom Srbije,i bice nam svima lakse.
Zelim Vam od srca dobro zdravlje i mudrost uz Boziju pomoc u dolazecim izazovnim vremenima.
S'postovanjem zemljak.

(petak, 01. jun 2012, 09:47) - Aleksandra [neregistrovani]

Srećno

Čestitam, gospodine predsedniče. Želim Vam uspeh i mir i mudrost od Gospoda.
Hajde sada, da se formira Vlada, pa da se radi. Zajedno.

(petak, 01. jun 2012, 00:39) - cenzura [neregistrovani]

cenzura

cenzura

(četvrtak, 31. maj 2012, 22:31) - anonymous [neregistrovani]

Srecno

Cestitam gospodinu Nikolicu i zelim mu puno srece u daljem vodjenju drzave.

(četvrtak, 31. maj 2012, 21:59) - Срђан [neregistrovani]

Честитам!

Честитам новоизабраном председнику Србије и желим да му господ Бог да снаге да истраје у борби за опстанак и ведрију будућност наше државе и људи у њој.

(četvrtak, 31. maj 2012, 21:42) - anonymous [neregistrovani]

Срећно

председниче! :)

(četvrtak, 31. maj 2012, 21:32) - M [neregistrovani]

Toplo mi oko srca :)

Cestitam Nikolicu i Srbiji, i zelim, verujem, osecam da se nesto promenilo i pokrenulo ka boljem :)! Neka nam je svima srecno i uspesno!

(četvrtak, 31. maj 2012, 20:54) - anonymous [neregistrovani]

срећно

Нисам гласао за Николића, али му желим много среће и успеха и нека мене и многе друге увери да може бити добар председник