Orlović: Vlada s najviše 20 članova

URS i LDP neće moći da računaju na ministarstva koja su očekivali pre izbora, ocenjuje profesor FPN-a Slaviša Orlović. Orlović veruje da će stranke ispuniti predizborna obećanja i da nova vlada neće imati više od 20 članova.

Profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović očekuje da stranke ispune predizborna obećanja i da nova vlada nema više od 20 članova, uključujući predsednika vlade, njegovog zamenika i ministre.

Kako je istakao, sve partije su tokom predizborne kampanje insistirale na činjenici da broj ministarstava treba smanjiti na 16 ili 17.

Kako je objasnio, iako su koalicije oko demokrata i socijalista najavile da će razgovarati o vladi i sa drugim partijama, još se ne zna da li će to učiniti sa Ujedinjenim regionima Srbije ili Liberalno-demokratskom partijom.

"Iako sada znamo ko će biti kandidat DS-a za premijera, i da je novoizabrani predsednik rekao da će mandat poveriti onome ko uspe da obezbedi većinu, teško je nagrađati sa kim će (koalicija oko DS i SPS) razgovarati - sa URS ili LDP", rekao je Orlović u Dnevniku RTS-a.

Slaviša Orlović je rekao da URS i LDP neće moći da očekuju ministarstva koja su očekivali da će dobiti pre izbora, ko god od te dve stranke uđe u vladu.

Orlović smatra da za sve stranke koje budu činile novu vladu ima "dosta prostora", ali samo ukoliko budu bile spremne na kompromise.

Govoreći o tome da li je bolje da u vladi bude više ili manje partnera, Orlović je rekao da obe opcije imaju prednosti i mane.

"Kad imate manje aktera, manji su i problemi unutar koalicije i vlade, ali kada je tesna većina, onda može da dođe do otkazivanja poslušnosti i da se dovede u pitanje većina", objasnio je Orlović i dodao da će budući predsednik vlade voditi računa i o tome da u nju ne ulaze "ucenjivači".

broj komentara 0 pošalji komentar