Čitaj mi!

Amerika planirala prevrat u SFRJ?

Sjedinjene Američke Države nameravale da izvrše prevrat u SFRJ, sa ciljem da spreče invaziju SSSR-a, piše u izveštajima mitropolita Bugarske pravoslavne crkve i agenta tajne službe Simeona Kostadinova.

Mitropolit Bugarske pravoslavne crkve Simeon Kostadinov je, dok je delovao u Sjedinjenim Američkim Državama, kao agent bugarske tajne službe, slao izveštaje o pripremama SAD da izvrše prevrat u Jugoslaviji, kako bi sprečile invaziju Sovjetskog Saveza na SFRJ posle smrti šefa države Josipa Broza Tita, javlja Verska informativna agencija.

Nakon otvaranja tajne arhive bugarske komunističke Državne bezbednosti, javnosti su dostupne velike količine izveštaja koje je mitropolit Simeon slao dok je delovao u SAD od 1966. do 1980. godine.

Mitropolit je 1974. godine iz Njujorka javio da će SAD organizovati "podrivačku delatnost" u SFRJ. Za to su u američkoj državi Nju Džerzi, kako se navodi, pripremani "mladi Srbi, Hrvati, Slovenci, možda i Bugari", pre infiltracije u Jugoslaviju preko Grčke.

U jednom izveštaju mitropolit Simeon je izneo mišljenje da će se SFRJ raspasti "posle pada Gvozdene zavese", a pisao je i o delovanju "Hrvatske oslobodilačke vojske" i njenoj saradnji sa organizacijom "Slobodna Poljska".

Bugarska tajna služba je izveštaje prosleđivala u SSSR, gde su bili oduševljeni sposobnošću agenta, prenosi VIA.

Ponosni drug, vredni major i ispovednik

Iz tajnih arhiva saznaje se da je od 15 sadašnjih mitropolita Bugarske pravoslavne crkve bar njih 11 radilo za tajnu službu, ali je član KP bio samo mitropolit Simeon, iako nije sačuvana njegova članska knjižica, navodi VIA.

Mitropolit je koristio dva pseudonima, "Hristov" i "Toris", i radio je za Prvo, glavno, odeljenje tajne službe, a u izveštajima, koje je često završavao "s drugarskim pozdravom", u više navrata navodi da je "ponosan" što je član KP.

"Ponosan sam što sam član avangarde i socijalističke nam otadžbine - slavne Komunističke partije, za koju radim i za koju živim", stoji u njegovom dopisu Državnoj bezbednosti od 8. septembra 1984.

Mitropolit Simeon bio je i ispovednik bugarske carske porodice Saksenburg u egzilu.

U špijunskom radu mitropolit je bio veoma vredan, o čemu svedoči oko 27 tomova materijala, ali i činjenica da je dogurao do čina majora.

Pored ostalog, kako navodi VIA, davao je podatke i o rutama za bežanje iz Bugarske, preko Turske i Grčke, na Zapad, do čijih je saznanja dolazio svojim delovanjem.

broj komentara 39 pošalji komentar
(utorak, 20. mar 2012, 11:17) - Ротациони клуб! [neregistrovani]

Каква Америка,каква Русија,

- не да смо се сами превртали!

(ponedeljak, 19. mar 2012, 15:13) - anonymous [neregistrovani]

Pokrajinski narodnooslobodilački odbori

Pokrajinski narodnooslobodilački odbor je stvoren i na podruju Dalmacije pa ipak nije dobila status pokrajine.

" Prilikom konstituisanja proglasio se Pokrajinskim narodnooslobodilačkim odborom za Dalmaciju da bi kasnije bio preimenovan u Oblasni."

(ponedeljak, 19. mar 2012, 13:21) - anonymous [neregistrovani]

Država

Malo je skupa ta država, zar ne? Šta kažeš na žrtve?

(ponedeljak, 19. mar 2012, 11:51) - anonymous [neregistrovani]

re: Tito podelio Srbiju u tri dela

Da li je Tito mogao da podjeliti Srbiju bi trebalo i dokazati. Ako je istina da je on to uradio onda onda bi trebalo to i prikazati dokumentarnim filmovima. A ako nije onda bi bilo veoma bitno pokazati ko je stajao iza toga.

(ponedeljak, 19. mar 2012, 11:45) - anonymous [neregistrovani]

kako da ne

Bla, bla bla, rasturili su SFRJ da bi je spasili od Rusa. Znala je ona da se odupre SSSR-u od druge polovine četrdesetih godina u prošlom veku. Nije jedino mogla da se odupre nacionalizmu i bezumnom gradjanskom ratu od koga se ni u jednoj njenoj federalnoj jedinici nisu oporavili.Šta ko spolja može jednoj porodici ako je ona stabilna i funkcionalna. SFRJ smo rasturili sami e sada neka nam je sa srećom.

(ponedeljak, 19. mar 2012, 09:19) - anonymous [neregistrovani]

Usluga

Učinili su nam uslugu, da ponovo imamo svoju državu.

(ponedeljak, 19. mar 2012, 07:26) - Voroncov [neregistrovani]

Problematičan prostor

Kao što je na rušenju Kraljevine Jugoslavije rađeno od njenog stvaranja tako je i na rušenju bivše SFRJ rađeno od njenog nastanka. Gde su se skrivale i nalazile te rušilačke snage jedne i druge Jugoslavije. Odgovor je samo jedan. Uvek su bile pod pokroviteljstvom određenih krugova na Zapadu. I mitropolit Simeon to potvrđuje a to je inače bila opštepoznata stvar.Da li je Jugoslaviju trebalo stvarati ili ne teško je pitanje. Problem je bila velika izmešanost naroda i samo su u takvoj zemlji skoro svi bili zajedno. Svi Srbi su bili u jednoj zemlji, zemlja je imala izlaz na more i zajedničku granicu sa Grčkom. Jednostavno to je teško deljiv prostor. Danas kada je podeljen to je isto nikakvo rešenje i nezadovoljstvo je ogromno.Uvek sam smatrao da je Milošević bio isto jedan od onih koji su radili za SAD i da su ga na kraju prevarili to jest nisu izvršili sigurno nešto što su mu obećali.

(ponedeljak, 19. mar 2012, 05:02) - anonymous [neregistrovani]

re-@Uklj sive celije

Pa SFRJ je pocela da puca jos u vreme Tita...
Ovde pojedinci zaboravljaju ´´HRVATSKO PROLECE´´ pa Hrvatsku naoruzane grupe koje su ubacivane u tadasnju SFRJ pokusavajuci jos onda da izazovu situacu slicnu danasnjoj u Siriji...Zaboravlja se i ustav SFRJ donesen jos 1972 koji je bio pocetak cepanja SFRJ tako sto je Tito podelio Srbiju u tri dela...
Mesic Tudjman Kucan i ostali su bili tu samo
da dokrajce ono sto je zapoceto jos u vreme Tita...

(ponedeljak, 19. mar 2012, 01:41) - Arhangel Mihajlo [neregistrovani]

Amerika planirala...

...prevrat u SFRJ!!!A gde to na ovoj kugli zemaljskoj,Amerika to nije planirala?!Pa cak i u vlastitoim dvoristu sama sebi srusi kule blizankinje!I sve u ime demokratije?!?!?!Muka nam je bre svima,sirom sveta,od "njihove" demokratije!Gde "ONI" nogom kroce tu teku samo krv i suze...Ali sve to skupa je samo racun bez krcmara a taj racun ce na kraju svih krajeva,biti ispostavljen samo "NJIMA" i nikom drugom doli "NJIMA" samima...Zivi bili pa videli!!!

(nedelja, 18. mar 2012, 23:41) - Sanonymous [neregistrovani]

re:SFRj

Previse je bilo bratsva i jedinsva pa se nije
mogla mirno raspasti, a da je valjala ne bi se raspala.