Читај ми!

Još tri dana za uživanje u toplom vremenu a onda stiže preokret, kakve su šanse za sneg u novembru

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za RTS da se zahlađenje očekuje od subote, a da će u prvoj polovini novembra temperature biti oko proseka, možda i stepen-dva iznad.

Nedeljko Todorović je u Beogradskoj hronici izjavio da će u subotu doći do zahlađenja, ali da nije u pitanju samo promena temperature, već promena tipa vremena.

"Sutra i prekosutra maksimalna temperatura će biti oko 19 stepeni u Beogradu, u petak blagi skok na 22, ali to je obično pred promenu vremena", navodi meteorolog, napominjići da će večeri i dalje biti hladne.

Najznačajnija promena, dodaje, biće kada od petka počne da duva košava, a u nedelju će da krene blagi severac.

"Naredne sedmice biće niže temperature, biće jugoistočnog vetra, što je dobro zbog smanjenja koncentracije zagađenja, ali će zato temperature biti niže", kaže Todorović.

Od vikenda će, dodaje, maksimalne temperature biti ispod 20 stepeni, između 12 i 16, sa minimalnom od pet, šest, sedam stepeni Celizijusa.

Male šanse za sneg u novembru

Što se tiče prvog snega, Todorović ističe da je veoma mala šansa da padne u novembru.

"To je neizvesno gledajući razvoj situacije iznad Evrope. Veoma je mala šansa za tako nešto. U prvih 15 dana novembra biće relativno toplo, maksimalna temperatura oko proseka, možda i stepen-dva iznad, dok na kraju meseca ne padne na prosečnu temperaturu od oko devet stepeni. Posle 20. novembra, postoji verovatnoća za mraz", navodi Todorović.

Čega ima više, magle ili zagađenja

U Srbiji se poslednjih dana beleže temperaturni rekordi, magla i veliko zagađenje.

Todorović kaže da je ono što se vidi i magla i zagađenje, ali smatra da je magla jača.

"Ona ima promenljiv karakter. Zagađenje je konstantno. Tu je saobraćaj, počela su loženja uglja, drveta, možda i deo industrije ispušta određene zagađujuće čestice. To je konstantno i ta koncentracija je konstanta sve dok nema vetra", napominje Todorović.

Upitan kako je moguće da magle nema čim se izađe iz Beograda, objašnjava da magle ima izvan grada, ali najviše u Vojvodini, dok se južnije prema Šumadiji magla vrlo brzo podigne.

"Beograd je negde na granici. U višim delovima grada skoro da nema magle, a idući prema periferiji, dole na jug, magle skoro da nema. Možda u nekoj kotlini, rečnoj dolini, ali u Vojvodini se zadržava duže", objašnjava meteorolog.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво