Čitaj mi!

Hladni talas sa Arktika pogodio Srbiju, u jednom delu zemlje pašće dosta snega

Klimatolog i profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu u Beogradu Vladimir Đurđević kaže za RTS da će tokom noći u Srbiji padati sneg. Sledeće nedelje opet će biti toplo.

Vladimir Đurđević, gostujući u Jutarnjem programu, objasnio da nas je proteklog vikenda pogodio hladni talas sa Arktika toliko intenzivan da je u nekim delovima Evrope doneo istorijski niske temperature za ovo doba godine.

"Stiže nam zahlađenje, stižu nam oblaci, tako da će do kraja dana celu Srbiju zahvatiti hladan talas. Prvo će početi da pada kiša, kasnije u toku noći verovatno i sneg. Kada počne malo jače da duva vetar to nam je znak da nam se približava hladni talas koji se polako spušta iz severne Evrope", navodi Đurđević.

Objašnjava da nije neuobičajno da u aprilu imamo malo snega.

"Biće snega na planinama, ova epizoda sa snegom će, da kažem, biti izdašnija od prethodne, posebno u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, tako da će na planinama verovatno doći do akumulacije snega u toku noći, na Kopaoniku već ima oko metar snega, ali opet od petka nas očekuje otopljenje i taj sneg će se relativno brzo otopiti", dodaje Đurđević. 

Posle ovog prodora hladnog vazduha nas, kako kaže gost Jutarnjeg programa, čeka period toplog vremena.

"Koji bi možda trebalo da potraje dve-tri nedelje tako da već od sledeće nedelje, negde od utorka, očekuju nas temperature blizu, a možda i preko, 20 stepeni nekoliko dana. Možda posle toga opet naiđe neko zahlađenje, ali ne ovog tipa – bićemo u nekim okvirima koji su očekivani za ovo doba godine sa temperaturama između 10 i 15 stepeni, ali početkom sledeće nedelje bi temperature trebalo da budu čak i iznad proseka za ovo doba godine", objašnjava Đurđević.

"Dobar kvalitet vazduha u Beogradu" 

Govoreći o kvalitetu vazduha, navodi da je trenutno kvalitet vazduha u Beogradu dobar.

"Prethodnih dana smo imali kišu, čim padne kiša ona spere zagađenje iz vazduha, tako da posle nje vazduh ostane dobrog kvaliteta još dan-dva. Danas nam ponovo dolazi malo jači vetar, imaćemo ponovo padavine, tako što se tiče narednih četiri-pet dana, možemo da budemo bezbrižni što se tiče kvaliteta vazduha", kaže Đurđević.

Objašnjava da se u aprilu dešavaju epizode visokog zagađenja vazduha.

"Prošle godine smo imali nekoliko tih epizoda. Tako da mi još nismo izašli iz grejne sezone tokom koje imamo veliki problem sa zagađenjem", naveo je Đurđević.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">