Читај ми!

Obilna kiša tokom noći, komunalne službe u pripravnosti

Meteorolog i klimatolog Vladimir Đurđević kaže za RTS da se tokom noći u celoj zemlji, a posebno u Beogradu očekuju obilnije padavine, ali ne onakve kave su viđene sa 60 litara po kvadratnom metru. Padavine će se već tokom sutrašnjeg dana smanjiti i počeće razvedraanje.

Najavljenih 40 litara kiše po kvadratnom metru samo za Beograd je dosta kiše, imajući u vidu da je prosek za ceo oktobar 50-60 litara.

"Već 20 litara kiše po kvadratnom metru predstavlja rizik od pojave poplave na pojedinim mestima. Van naselja to su bujične poplave, a tzv. urbane poplave nastaju onda kada kanalizacija ne može da primi u kratkom vremenskom periodu veliku količinu vode i onda se voda razlije po ulicama. Dobra stvar je što ovu količinu vode nećemo dobiti u jednom cugu, odnosno u periodu od dva-tri sata, već u nekoliko intervala", objašnjava Đurđević.

Kada je reč o meteo-alarmima, oni su tu jer poslednjih godina imamo više klimatskih ekstrema i postoji potreba da ljudi budu upozoreni na vreme.

"Građani ne treba da budu u panici već da se bolje pripreme za situaciju ako već nisu na bezbednom mestu. Sektor za vanredne situacije podiže pripravnost i izlazi na teren tamo gde može da dođe do kritične situacije. Kada vidimo upozorenje, to se više odnosi na javne komunalne službe a građani samo da možda odlože poslove koji nisu hitni", kaže Đurđević.

Snega neće biti u narednim danima u Beogradu, ali na planinama može da kratkotrajno napada jer idemo ka toplijem režimu u narednim danima, najavljuje meteorolog.

I ove zime više nego padavine mučiće nas loš kvalitet vazduha, kaže klimatolog Đurđević, jer je problem kvaliteta vazduha hronični problem u Beogradu od jeseni do proleća.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара