Vrućina je bilo i ranije, ljudi su šokirani jer su navikli na klima-uređaje

Prosečan broj dana sa temperaturom višom od 35 stepeni u Beogradu je pet, a ovog leta ih je do sada bilo tri, kaže za RTS meteorolog Nedeljko Todorović. Ipak, savetuje građanima da se drže hladovine.

Meteorolog Nedeljko Todorović je, gostujući u "Beogradskoj hronici", napomenuo da je njegovo zapažanje tokom godina da sve više građana koristi klima-uređaje.

"Oni su se obezbedili za to svoje malo mesto, ali kada izađu u prirodu, gde je temperatura normalna, onda njihov organizam trpi neku vrstu šoka i čini im se da je toplije nego što jeste", objašnjava Todorović.

Navodi da meteorološki podaci postoje za Beograd 130 godina i da se vidi da je bilo vrućina i ranije, "i to kakvih".

Prosečan broj dana sa temperaturom višom od 35 stepeni u Beogradu je pet, a ovog leta ih je do sada bilo tri, ukazuje meteorolog.

Nekada se govorilo se "od Svetog Ilije, sunce sve milije", što Todorović ocenjuje kao nasleđe koje ima smisla, ali da ga ne treba shvatati bukvalno.

Navodi da prosečne temperature od 10, 15. avgusta počinju da padaju, ali se dešava da bude toplo i krajem avgusta, pa i početkom narednog meseca.

Jedne godine je u Beogradu početkom septembra izmereno 42 stepena, navodi Todorović.

"Vreme u avgustu kompenzacija za jun i jul"

Vreme je u avgustu veoma suvo, nema padavina, što Todorović naziva kompenzacijom u odnosu na jun i jul, kada je vlažnost bila velika.

Vremenska prognoza sve više zanima ljude, u štampi su se pojavile skoro apokaliptične prognoze za oktobar i novembar, ali Todorović kaže da mediji prenaglašavaju događaje.

"Neće biti apokalipse, to je izvesno", poručio je Todorović.

Hitna pomoć danas je imala 40 intervencija na javnim mestima, a ukupno 120 poziva od sedam sati. Todorović savetuje ljudima da se drže hladovine.

U sredu se u Srbiji očekuje sunčano i vrlo toplo, sa najnižom temperaturom od 14 do 22, a najvišom od 33 do 35 stepena.

U četvrtak i petak se očekuje blagi pad temperature na 32 stepena.

Suvo i toplo vreme će se zadržati do kraja meseca, a možda se nastavi i u septembru.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 22. avg 2019, 19:25) - Igor Đ [neregistrovani]

Saslušajmo struku

Nedeljko Todorović je veliki stručnjak u svojoj struci. Možda bi bilo bolje da ga češće poslušamo. Čućemo i ono što ne želimo, ali čućemo istinu.

(sreda, 21. avg 2019, 15:00) - anonymous [neregistrovani]

nekad i sad

Jeste bilo toplo i ranije, ali su noci bile svezije. Nije bilo 30 stepeni u 9 uvece. I nije bilo ovoliko zracenje.

(sreda, 21. avg 2019, 13:58) - kUL [neregistrovani]

nE SHVATAM

Posle citanja ovog clanka totalno sam u nedoumici. Zakljucak je znaci da su klima uredjaji krivi za mnoge pozive hitnoj pomoci? Ok, to ima smisla, koliko toliko. A da su vrucine bile oduvek i da ih je bilo i ranije i to stoji. Ali ono sto se ne pominje su nagle promene vremena, u nedelju dana moze da bude plus 40 pa da temperatura ode na 20 stepeni bez problema i da potraje danima. Moze da pada kisa mesec dana bez prestanka, a onda da ne pada 6 meseci. I to nije kao i ranije, bar ne za nas region. Klima se menja na globalnom nivou i ono cega cemo biti svedoci su ucestalije i agresivnije promene vremena na nasem podrucju, znaci bice sve vise padavina, sve vise susa, sve vise naglih promena vremena. To ce se odraziti i na coveka i na drzavu, bice sve vise poplava, sve vise grada, sve vise gubitaka uy poljoprivredi, sve vise alergijskih reakcija medju ljudima, sve vise bolesti itd. Tako da apokalipsa se sprema, polako ali sigurno.

(sreda, 21. avg 2019, 11:33) - anonymous [neregistrovani]

Prošlost

Pre se živelo bez klima uređaja i vidim da je ljudski rod preživeo!

(utorak, 20. avg 2019, 23:03) - Dana [neregistrovani]

Klima

Kada sam bila dete polovinom proslog veka, bilo je normalno da leto i vrucine krenu sredinom maja i traju do kraja septembra. I niko se nije cudio i kukao kako je cak 34 stepena. Za klime nismo znali ali smo svi ostali zivi i postovali prirodne zakone- ustaj ranije, zavrsi poslove pre podne pa ponovo tek kasno popodne izlazi napolje. I nije nam nista falilo a sad samo umemo da se zalimo- suvise vrucina, previse hladno, nema kise, pravi je potop, visok sneg od 5cm itd.