Zbog snega usporen saobraćaj, ledeni dani do petka

Sneg koji je padao više od 30 sati otežava saobraćaj u čitavoj zemlji. Nadležni kažu da su svi državni putevi prvog i drugog reda prohodni, a putarska preduzeća rade 24 časa, angažujući sve radnike i mehanizaciju. Na ulicama Beograda je 1.600 ljudi koji čiste sneg.

18.25 – AMSS saopštio večeras da vozačima savetuje da, bez preke potrebe, ne kreću na put, pošto ih očekuju zimski uslovi vožnje. "Ukoliko ipak moraju, naš savet je da to učine isključivo sa dobrim zimskim gumama i kompletnom opremom, kao i da prilikom putovanja, koristite puteve prvog prioriteta", navodi se u saopštenju.

15.15 – Gorska služba spasavanja u saradnji sa MUP-om evakuisala stariju ženu iz sela Gornjane između Bora i Majdanpeka. Zbog snežnih nanosa pristup kućama u pojedinim selima je teško prohodan. 

12.15 – Sneg je u celoj zemlji prestao da pada, ali posle podne i uveče stižu nove padavine. 

09.35 – Sve ulice prvog prioriteta u Beogradu su prohodne, a ulice drugog prioriteta biće očišćene nakon prestanka padavina, rekao je gradonačelnik Siniša Mali. 

08.54 – Na auto-putu Beograd-Niš kod Jagodine saobraćaj je u prekidu, zbog toga što je kamion probio zaštitnu ogradu preko mosta na Moravi.

08.15 – Sektor za vanredne situacije tokom noći nije imao posebne intervencije, osim dve u Zaječaru i Boljevcu, rekao je za RTS Živko Babović, načelnik Uprave za upravljanje rizikom.

Zbog snežnih padavina i jakog vetra vozače očekuje usporen i otežan saobraćaj na gotovo celoj putnoj mreži u Srbiji, a povremeno jači udari vetra dodatno stvaraju probleme vozačima zbog smanjene vidljivosti i manjih snežnih nanosa koji dodatno usporavaju saobraćaj.

Sektor za vanredne situacije je tokom noći obavljao svoje redovne aktivnosti i nisu imali nekih posebnih intervencija osim nekih sporadičnih slučajeva, rekao je za RTS Živko Babović, načelnik Uprave za upravljanje rizikom.

Prema njegovim rečima, to je bilo na području grada Zaječara i kod Boljevca.  

Naglasio je da je stanje uglavnom redovno, što znači da nijedna jedinica lokalne samouprave nije proglasila vanrednu situaciju što govori da sve nadležne službe obavljaju svoje poslove besprekorno. 

"Beograd-put" radi u četvrtom, pojačanom, stepenu angažovanja mehanizacije i ljudstva, rekao je jutros gradski menadžer Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, prestanak padavina očekuje se oko podneva.

"Na ulicama se nalazi ukupno 1.600 radnika gradskih preduzeća koji su angažovani na poslovima zimske službe i čišćenja snega, 194 kamiona, 28 manjih kamiona, 63 multikar vozila i još 60 mašina drugih javnih preduzeća. Tokom noći bacili smo 1.200 tona soli, 270 tona mešavine, 40 tona kalcijum-hlorida", rekao je Vesić za Tanjug.

Trodnevne snežne padavine otežale su i usporile saobraćaj u zlatiborskom kraju. Putevi su prohodni, a vozačima se savetuje oprez, pogotovu na planinskim prevojima zbog mogućeg leda i povremenih vejavica.

Na Zlatiboru je minus 16 stepeni, a sneg je kao i na okolnim planinama premašio 70 centimetara. Na Zlataru ima smetova i preko jednog metra, ali se svi seoski putevi čiste, i održavaju jer je još ranije mesnim zajednicama dostavljena nafta za traktore sa vozama i raonicima.

Do petka ledeni dani

U Srbiji će danas biti oblačno sa snegom i veoma hladno, a tokom dana očekuje se manje povećanje visine snežnog pokrivača.

Vetar će biti slab i umeren, istočni i jugoistočni, u južnom Banatu, donjem Podunavlju i planinama istočne Srbije, jak, uz stvaranje snežnih nanosa.

Najniža temperatura od -12 do -6, najviša od -7 do -4 stepena Celzijusa.

Tokom noći između srede i četvrtka očekuje se kratkotrajno razvedravanje.

U četvrtak ujutro izuzetno hladno, u većini mesta najniža temperatura biće od -16 do -13 stepeni Celzijusa.

Tokom dana očekuje se postepeno naoblačenje sa jugozapada, a kasnije posle podne i uveče mestimično sa snegom.

U petak će biti malo toplije, oblačno sa snegom i kišom koja će se mestimično lediti na tlu.

Od četvrtka do nedelje u košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar. Zatim, do kraja perioda pretežno oblačno, mestimično sa kišom, na planinama sa susnežicom i snegom, samo u ponedeljak bez padavina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво