Čitaj mi!

Kupusijada

U Mrčajevcima kod Čačka počela je 9. kupusijada, manifestacija čuvena ne samo jelu spremljenom na tradicionalan način, u zemljanim posudama i na otvorenoj vatri, već i po dobroj narodnoj pesmi.

Na svakom koraku varošice čuvene po pesmi, igri i tradicionalnoj turističkoj manifestaciji naložene su vatre, a iznad njih zemljani lonci.

Milan Stambolić kuva kupus godinama. Kaže da je - osim dobro kiselog kupusa i mesa - važno da i domaćin bude dobar. Pa ako sa voljom sve priprema, onda i kupus valja. A da bi specijalitet bio što bolji kuvari se trude da baš njihov ima specifičan ukus.

Važno da ima raznih začina, Jelena Popović, a koji su - kuvari neće lako da odaju. U lonac se slaže red kupusa red mesa i potrebno je da se stavi više vrsta mesa.

Deveta kupusijada već je počela a organizatori iove godine očekuju dobru posećenost.

"Sve je više posetilaca", ističe  direktor Turističke organizacije Čačak Miodrag Stevanić, "i Kupusijada postaje značajna turistička manifestacija. Prošle godine smo za tri dana imali oko 150.000 posetilaca u Mrčajevcima. Ove godine očekujemo još više gostiju, jer je najavljeno lepo vreme."

U izboru za zlatni, srebrni i bronzani lonac, tokom vikenda takmičiće se ugostitelji i amateri. Očekuje se da će i u kategoriji "Celo selo kuva" biti više od dvadeset učesnika.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 14. jul 2013, 09:30) - anonymous [neregistrovani]

kupusijada

kad je ta kupusijada bas bih vokeo da dodjem unapred hvala dragan i pozdrav svima koji ovo vole

(subota, 17. sep 2011, 12:15) - zorica [neregistrovani]

kupusijada

puno pozdrava za moje Mrčajevčane iz Slovenije. Mrčajevči naj bolji!!!!!!!!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">