Meggle preuzeo kragujevačku mlekaru

Kragujevačka Mlekara "Mladost" dobila je novog vlasnika: od danas je to Nemačka kompanija Meggle koja će u osavremenjavanje proizvodnje ove godine uložiti 210 miliona dinara.

Nemačka kompanija "Megle" (Meggle) preuzela je kragujevačku Mlekaru "Mladost" i time postala njen treći vlasnik.

Koliko je koštalo preuzimanje kragujevačke fabrike novi vlasnik nije želeo da saopšti, ali je najavio da će u toku ove godine njegova kompanija uložiti 210 miliona dinara u osavremenjavanje proizvodnje. Uz ugovor sa svetski poznatom kompanijom "Megle", "za sreću i dobar posao", nazdravljeno je mlekom.

Već od sutra, važiće sve kao i u ostalim fabrikama te kompanije, nova savremena oprema, postojeći asortiman, ali i novi proizvodi. Mnogo posla za sto deset zaposlenih.

Posle mlekara u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, "Megle" je želeo da se približi i kupcima u Srbiji. "Izvoz iz inostranstva se sve teže realizuje, i mi smo zato poslovnu politiku koncipirali tako da budemo što bliži našim potrošačima", rekao je Henrik Sil van der Plog, direktor kompanije. Zato nam je bila potrebna fabrika u Srbiji i srećni smo što smo izabrali Mlekaru u Kragujevcu", naglasio je Van der Plog.

U kragujevačkoj mlekari, koja dnevno može da preradi 80.000 litara mleka biće nastavljena proizvodnja postojećih artikala, ali će se proizvoditi i poznati proizvodi nemačke kompanije. Nažalost, to što će nastajati u Kragujevcu ne znači da će biti jeftiniji za domaće kupce, ali će naši proizvodi biti lakše plasirani u svetu.

Bolji dani za šumadijske stočare?

Od nemačke kompanije dosta očekuju i stočari, isporučioci mleka. Nekada ih je u Šumadiji bilo 4.000, a sada samo 2.900. Svetislav Prokić, stočar iz Drenove očekuje višu cenu mleka, posao za sve članove svoje porodice i, kako je rekao, za sve Šumadince. Prokić se nada da će Megle uložiti i u primarnu proizvodnju, jer je naše podneblje pogodno za "zdravu" proizvodnju mleka. I on i ostali proizvođači nadaju se da će posredstvom te kompanije naši proizvodi biti plasirani na tržište Evropske Unije.

Kragujevačka mlekara "Mladost" osnovana je pre 57 godina. Prvi put je privatizovana 2004, ali je posle protesta ta kupovina poništena. Fabriku je potom preuzeo akcijski fond, a pre četiri godine kupila ju je beogradska firma "Silbo". Novi vlasnik, kompanija "Megle" postoji 120 godina ima 2.000 zaposlenih i godišnji obrt od 750 miliona evra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво