Umetnici i humani Piroćanci ujedinjeni za pomoć dečaku

U Galeriji „Čedomir Krstić” u Pirotu održana je humanitarna aukcijska izložba za pomoć jedanaestogodišnjem dečaku Mihajlu Stamenkovu, koji boluje od Dišenove mišićne distrofije. Za lek ataluren koji bi usporio bolest, potrebno je 400.000 evra. U prethodnom periodu prikupljena je tek trećina sredstava.

Veče puno emocija ujedinilo je umetnike i humane Piroćance, s ciljem da Mihajlu Stamenkovu ispune jedinu želju.

„Moja najveća želja je da ozdravim”, kaže Mihajlo.

Prepreka ostvarenju ove želje i Mihajlovom izlečenju je, za porodicu nedostižnih, 400.000 evra.

„Baš mi puno znači i valjda ćemo uspeti da dođemo do tog leka i da sakupimo taj novac. Bar da mu sačuvamo život ako ništa drugo... Ako ustane na noge – ustane, ako ne – bar da mu sačuvamo život. To je moja želja", kaže Mihajlova majka Ana Stamenkov.

Zato su umetnici želeli da podstaknu humane ljudi, pa je njih šezdesetak ponudilo svoje slike i fotografije za aukciju.

„Mislim da je to najmanje što mi možemo da učinimo da nekome bude bolje”, navodi Dragana Branković, umetnica.

„Ovo će biti zaista jedan minimalan doprinos, ali u svakom slučaju želja da se pomogne nekom, jedan viši stadijum, nešto što treba podržati”, smatra Radmila Vlatković, direktorka Galerije „Čedomir Krstić”.

Iako su aukcije retke u Pirotu, građani su pokazali veliko interesovanje.

„Sam smisao aukcije je da iz krajnje humanih pobuda se prikupi malo veći novac nego što bi se prikupio inače. Trebe podržati ovakvu akciju i nastaviti sa ovom praksom”, kaže dr Momčilo Bojkić.

„Pozdravljamo ovakvu jednu manifestacijui rado smo se priključili kada smo dobili poziv.Tim pre, što je u vreme početka velikog posta, kada inače ljudi treba da se više okrenu bližnjima, brizi za njih", smatra Ana Marija Antić.

Aukcija je probudila nadu kod Mihajla i njegove porodice. Pomoć se može uplatiti i na žiro-račun kao i slanjem SMS poruke 1103 na 3030 fondacije „Budi human”.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије