Читај ми!

Gordana Zbiljić iz Prebreze, jedina žena drvoseča

Gordana Zbiljić iz blačkog sela Prebreza jedna je od retkih žena u Srbiji čije je zanimanje drvoseča. Ovim poslom bavi se više od četvrt veka i godišnje pripremi više od hiljadu kubnih metara drva.

Gordana je zanimanje drvoseče odabrala pre skoro tri decenije kada je krenula u šumu, kako bi pomogla suprugu da zarade za bolji život.

„Bilo je neke zarade veće na metar drva nego cela mesečna plata. I onda sam odlučila da radim taj posao. Krenuli smo od toga da živimo, da zarađujem. Radili smo ja i muž nekih 15 godina, možda. On je oboleo i onda sam ja ostala sama", kaže Gordana.

Brzo je savladala sve veštine , od seče drva u šumi do vožnje i popravke traktora.

„Video sam da je to, to. Da poznaje posao, da zna da radi s testerom, da vozi trakto i to. Meni je bilo zadovoljstvo zato što je imao neko da mi pomogne i da možemo da radimo zajedno", kaže Goran Zbiljić, Gordanin suprug.
„Dosta teško, ali meni i nije. Ja sam navikla na to i baš mi je najlakši poso što se toga tiče. Mnogo volim sada da idem u šumu, volim da radim taj posao, dosta sam naučila i oko traktora i oko vitla, i oko testereta", dodaje Gordana.

O Gordaninoj spretnosti i veštini , kolege koje su svi muškarci, kažu da je najbolja od svih drvoseča.
„Ja video tako nešto nisam. Da žena tolko spremna, a njena konstitucija nema ništa, nema 60 kila, da ona ovakve trupce diže, mislim, stvarno je malo čudno", objašnjava Miodrag Miljković, drvoseča iz Prebreze.
Zbiljići obrađuju više od 10ha zemlje. Bave se stočarstvom i voćarstvom, ali najveći prihod ostvaruju od seče drva. Pored teškog posla u šumi, Gordanu čekaju i ostale obaveze u domaćinstvu. Kaže da na selu jedino tako može da se opstane. A tu je i podrška porodice.
„Ja sam sretna, imam sjajnu porodicu, imam dvoje dece, unučiće sada, i sve mi to ništa nije teško", zaključuje Gordana.

Dok je snaga služi, Gordana će, kaže , u šumu, u seču . Do sada je preko svojih pleća pregurala više desetina hiljada kubika drva.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво