Prednosti "pametne" poljoprivrede - ušteda vremena i novca

Korišćenjem sistema pametne poljoprivrede godišnji troškovi jednog gazdinstva mogu da se smanje i za trećinu. Najveće uštede za sada pametna poljoprivreda donosi u gorivu, smanjenju korišćenja mineralnih đubriva i preparata za zaštitu bilja.

Iako smatra da je uvođenje novih tehnologija i softverskih rešenja još uvek skupo za poljoprivrednike u Srbiji, Damjan Kojić ratar i stočar iz mačvanskog sela Klenje ne vidi dugoročni uspeh bez takvog načina rada.

"Moramo da se bavimo inovacijama da bi mogli da preživimo, da bi mogli da rešimo aflatoksin, da rešimo plamenac u kukuruzu da kvalitetno đubrimo svoje zemljište i da vršimo kvalitetne analize da bi mogli da se izborimo sa cenama, sa poremećajima tržišta, sa uvozom, izvozom", navodi Damjan Kojić, poljoprivrednik iz Klenja.

Pojedine procene o upotrebi dronova kod tretiranja useva herbicidima i pesticidima kažu da je taj način brži 40 puta od tradicionalnog prskanja traktorom, a da ušteda preparata bude i do 40 odsto.

"Možemo obaviti tretman onda kada klasična mehanizacija to ne može. Sa proleća kada je teren prevlažen ili tokom leta kada je usev visok. Omogućava nam da imamo direktne koristi u rodu koji smo zaštitili pa recimo u jednom rodu kukuruza prosečna šteta od preko dvadeset posto od ostrinije, a primenom ovog tretmana ne samo da se čuva taj rod samim tim u količini se postiže bolja bruto marža za proizvođača, nego se čuva i kvalitet roda", navodi Momir Alivorvić iz Asocijacije za bespilotne sisteme u privredi.

Procene stanja i analiza zemljišta se zahvaljujući savremenim tehnologijama može pratiti više godina, a poljoprivrednici stručnjacima treba da saopšte samo broj parcele.

"Da bismo radili obradu satelitskih snimaka sa pet vegetativnih indeksa u zadnjih tri do pet godina, samim tim videli kako se ta njiva ponaša u zadnjih tri do pet godina i dali naš poredlog kako da se radi uzorkovanje zemljišta. Nakon toga se radi analiza zemljišta i preporuke đubrenja", objašnjava agronom Miodrag Miodragović.

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika i Naučno tehnološki park Novi Sad organizovali su drugu konferenciju pod nazivom "Pametna poljoprivreda". Ovom prilikom je istaknuto da se od aktuelnog javnog poziva za startap kompanije u Naučno tehnološkom parku očekuju i oni koji će razvijati oblast visokotehnološke poljoprivrede.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије