U Dimitrovgradu i najmlađi u borbi protiv bele kuge

U borbu protiv bele kuge u opštini Dimitrovgrad, na jugoistoku Srbije, uključila se cela lokalna zajednica. Građani su okupljeni oko humanitarne akcije "Da nas bude više" koju već 12 godina sprovodi patronažna služba Doma zdravlja. Svake godine štampanjem kalendara sa fotografijama svih beba, prikuplja se novac za podršku siromašnim porodicama.

Tek su došli na svet, a već učestvuju u humanitarnim akcijama. U Dimitrovgradu se plemenitost i solidarnost neguju od malih nogu. Najmlađi su ponosni na kalendar humanosti.

"Rodila sam se 2013. godine i bila sam na kalendaru. Znači mi. Meni se sviđa. Volim ga. Kada sam bila beba da se prisetim", kaže jedna devojčica.

Na kalendaru je i fotografija malog Joakima, prve bebe koja je posle pola veka rođena u staroplaninskom selu Izatovci. Zato je sav novac od prodaje kalendara namenjen njegovoj porodici.

"Nama svaki vid pomoći znači sigurno. Pre svega da nas ohrabri da nismo zaboravljeni. Znači i ljudima koji razmišljaju da se vrate na selo", kaže Svetlana Manić, majka.

Patronažne sestre su kalendar nazvale "plaketa humanosti", a za proteklih 12 godina ona je postala ponos male višenacionalne sredine.

"Svako od roditelja je hteo da slika njegovog deteta bude na kalendaru i to je za nas velika čast i zadovoljstvo. Ove godine imamo veći broj novorođenih beba i malo više humanih ljudi", navodi Suzana Milev, patronažna sestra.

U poslednjoj deceniji u Dimitrovgradu je broj stanovnika smanjen za 20 odsto.

"Moraćemo da menjamo pristup. Nije dovoljno samo pomoći direktno i nije dovoljna samo infrastruktura. Moraćemo da rešavamo ne samo fabrike koje zapošljavaju nekvalifikovanu radnu snagu, moraćemo da smislimo način kako da zadržimo mlade obrazovane ljude", kaže Dr Vladica Dimitrov, predsednik Opštine Dimitrovgrad.

Kalendar je upozorenje svima da se uključe u borbu protiv bele kuge i razmišljaju o budućnosti. Na to ih svakoga dana podeseća "Plaketa humanosti."

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво