Vranje: Dobrovoljni prilog - ulaznica za Nušićevu komediju

Nušićeva komedija "Ožalošćena porodica" nova je predstava gimnazijalaca iz Vranja. Dramska sekcija gimnazije "Bora Stanković" svake godine priprema komade, učestvuje na festivalima. Premijerno su nastupili u pozorištu, ulaznica je bila dobrovoljni prilog kako bi gimnazijalci prikupili novac i otputovali na festivale u Zemunu i Budimpešti.

Do sada su igrali za druge, sada prvi put igraju za sebe. I prvi put na velikoj sceni pozorišta "Bora Stanković". Glumci početnici imaju tremu, ali nisu bez iskustva.

 

"Nas nekoliko smo ušli u ovu priču iz velike ljubavi prema sceni koja se pojavila u osnovnoj školi, a u srednjoj školi smo nastavili isključivo kao hobi. Ali, iako je hobi, podjednako se trudimo", kaže Anastasija Jović, učenica četvrtog razreda.

"Naša dramska sekcija sada ima već ozbiljnu uigranu ekipu koja je u rangu poluprofesionalnog pozorišta, više od amaterskog nivoa i koja sa mnogo entuzijazma radi ono što radi. Malo je verovatno da će neko od njih upisati Akademiju dramskih umetnosti, ali je vrlo verovatno da će svako od njih pročitati više knjiga i vrlo je verovatno da će svako od njih biti bez treme kada na fakultetu treba da brani bilo koji seminarski, diplomski ili master rad", ističe Nela Dimitrijević, profesorka srpskog jezika.

Često izvođenu komediju Branislava Nušića na svoj način doneli su gimnazijalci. "Ožalošćenu porodicu" adaptirao je i režirao Đorđe Antić, učenik četvrtog razreda.

"Spremali smo se proteklih nekoliko meseci sigurno, i eto to je prosto jedno veliko iskustvo za mene. Ja volim scenu od malena, uvek sam bila na sceni, kako u vrtiću, tako i u osnovnoj školi", navodi Milica Danev, učenica trećeg razreda.

Dramska sekcija gimnazije "Bora Stanković" je na prošlogodišnjim Pozorišnim susretima gimnazija Srbije u Kragujevcu osvojila dve nagrade, za originalni dramski tekst i kolektivnu igru.

"Učenici su motivisani da učestvuju, da se takmiče, a naravno i da naš kulturni život živi - kako u školi, tako i u gradu", ističe Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju.

"Preko parlamenta, preko drutvenih mreža zapravo promovišemo i pozivamo na podršku građana, sada konkretno zbog ovog događaja materijalna podrška za putovanje koje nam sledi", dodaje Valentina Stanković, potpredsednica Učeničkog parlamenta.

Kutija za ulaznice, odnosno dobrovoljne priloge se popunjava. Dve večeri talentovani gimnazijalci igraju pred Vranjancima, kako bi ispunili cilj i takmičili se na festivalima.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи