Читај ми!

Prokuplje nema dovoljno parking mesta

Problem parkiranja u gradu Prokuplju iz godine u godinu je sve veći. Pretvaranjem dela glavne ulice u pešačku zonu i zatvaranjem centralnog gradskog trga broj parking mesta poprilično se smanjio. U isto vreme značajno je rastao broj i automobila i stambenih zgrada u užem gradskom jezgru.

Građani Prokuplja su nakon ukidanja parkirališta na gradskom trgu, kao i odvajanjem prostora za taksiste, suočeni sa velikim nedostatkom parking mesta. Naći mesto za parkiranje pravo je umeće, pogotovo u prepodnevnim satima, kada je puno onih koji kolima dolaze na posao u centar grada.

"Zakon kaže, možeš parkirati auto na trotoaru, ali od auta parkiranog na trotoaru mora da postoji metar i šezdeset slobodne površine za kretanje pešaka, što ne postoji u Prokuplju", kaže jedan sugrađanin, a drugi dodaje: "Tu ne možete proći uopšte, ovo što je kao pešačko nije više pešačko nego više parking prostor. Veliki broj vozila ima u Prokuplju, Prokuplje je poznato po tome, možda drugi ili treći grad u Srbiji po broju vozila u odnosu na broj stanovnika."

Godišnje se registruje oko dvanaest hiljada automobila što je praktično neuporedivo sa brojem parking mesta.

"Trenutno 240 mesta postoji koja su operativna, trebalo bi da mi imamo operativno 350 mesta. Još uvek nemamo, to je sad na lokalnoj upravi da nađu način kako će tih 350 mesta da se nađu", navodi Radenko Bakoč, direktor parking servisa u Prokuplju.

"Postavili smo jednosmerne ulice, postavili regulaciju saobraćaja drugačije, oslobodićemo još neka dodatna parking mesta. U planu nam je izgradnja i nekoliko parking garaža u centru i šire tako da ćemo u narednih godinu, najviše godinu i po dana trajno rešiti problem tog mirujućeg saobraćaja u centru Prokuplja", najavljuje Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja.

Za nepropisno parkiranje, po podacima Policijske uprave u Prokuplju, sankcioniše se preko hiljadu šesto prekršaja godišnje. Sa izgradnjom auto puta Niš - Merdare i obilaznice oko Prokuplja, očekivanja su da se znatno smanji saobraćaj i omogući lakše parkiranje u gradu.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара