Читај ми!

Specifična epidemijska situacija u Pčinjskom okrugu

Od sutra ATD kovid ambulanta u Vranju kompletno prelazi u crvenu zonu, sa po tri ekipe u obe smene. Pacijenti koji su tu imali zdravstvene kartone prelaze u Dom zdravlja. Prethodnih dana blago je povećan broj testiranih i pozitivnih na koronavirus u Pčinjskom okrugu, najviše u Vranju.

U zimskom periodu više je respiratornih infekcija, registruju se oboljenja slična gripu, različiti virusi. Među obolelima ima i dece predškolskog i školskog uzrasta. U Pčinjskom okrugu procena je da 15 odsto od svih oboljenja čine infekcije koronavirusom.

Simptomi su curenje nosa, bol u grlu i visoka temperatura, kaže dr Jelena Ristić Ilić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u vranjskom Domu zdravlja:

„Trenutno po podacima koje imamo, nema mnogo obolele dece od kovida 19, u jednoj smeni u prethodnih 10 dana ima 2 pozitivna deteta.”

Veći je broj pregleda prethodnih dana i u dečjoj i u kovid ambulanti za odrasle u Vranju.

„Bez obzira što sada kovid ima blage kliničke slike, kod osoba u starijim godinama, nažalost može da dođe do teške forme bolesti i smrtnih ishoda. Zbog toga je važno da vakcine koje su pristigle u svim okruzima u Srbiji, da se stanovništvo vakciniše, pogotovo osetljive kategorije”, navodi Dr Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

Tokom trogodišnje pandemije koronavirusa, pojedina deca nisu vakcinisana protiv morbila, pa je organizovana dopunska vakcinacija.

„Ta propuštena godišta se sada vakcinišu, vrše se revizije vakcinalnih kartoteka, da bismo što pre vakcinisali decu koja nisu zaštićena protiv morbila upravo zbog težih komplikacija koje ovo oboljenje može da donese”, kaže dr Slađan Stanković.

„Svako odbijanje može da dovede u mnogo lošije zdravstveno stanje dece. Apelujem da roditelji obavezno dovedu svoju decu na redovnu vakcinu protiv MMR-a”, kaže dr Jelena Ristić Ilić.

Specifična je epidemijska situacija, a lekari i dalje navode da su najbolje preventivne mere vakcina i održavanje higijene.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво