Читај ми!

Valjevo: Zašto psi lutalice predstavljaju nerešiv problem

Jedan od najsloženijih komunalnih problema u Valjevu su psi lutalice. Društvo za zaštitu životinja „Čarna” prikuplja novac za besplatne sterilizacije vlasničkih pasa i mačaka u gradu i na selu, jer smatra da treba rešavati uzrok problema umesto što se otklanjaju posledice, odnosno psi hvataju i odvode u azil.

Intenzivno se uklanjaju psi sa valjevskih ulica od početka godine, tvrde u JKP „Vidrak”. I dalje su brojni, jer zbog nekažnjavanja, nesavesni vlasnici izbacuju čitava legla. U Komunalnoj miliciji kažu da zbog širokog opsega delatnosti i malog broja zaposlenih tim problemom ne stižu da se bave.

„Šta je naš najveći problem? To je stalni priliv novih pasa i imamo dosta, da kažem, nesavesnih građana, zapravo, najveći broj pasa koji su pušteni na ulici su vlasnički psi, ali nisu čipovani, naravno, nisu ni sterilisani, tako da ne možemo da dođemo do vlasnika. To se najbolje vidi na terenu prilikom prikupljanja svih tih pasa, gde svaki pas ima svoj rejon i istog trenutka završi u dvorištu, verovatno, koje je njegovo”, kaže Ksenija Badem, direktorka JKP „Vidrak”.

Prihvatilište „Vidraka” u Zlatariću može da primi najviše 250 pasa. Za njegovo funkcionisanje ove godine gradskim budžetom planirano je 12,5 miliona dinara. Društvo za zaštitu životinja „Čarna” hranu im donira četiri puta mesečno i trudi se da što više životinja udomi.

„Mnogo je draga, mnogo. Imala je godinu dana kad sam je izveo, evo sad ima dve i po godine. Vakcinisao sam je, sterilisao, redovno je, ovaj, negujem, što se kaže”, kaže Duško Manojlović iz Valjeva.

Udruženje „Čarna” prikupilo je novac za 430 besplatnih sterilizacija, jer njegovi aktivisti smatraju da je to bitan deo strategije za rešavanje problema, koju su predali Gradskoj upravi.

„Da se obavezno uradi popis pasa na teritoriji Grada Valjeva i okolnih sela, ali savesno da se uradi. Dalje, za ove ogromne novce, koji se izdvajaju za lažirane ujede, 90 odsto je lažiranih ujeda, odvojiti sredstva za besplatne sterilizacije vlasničkih pasa. Pas se steriliše i čipuje se na vlasnika. Automatski unosi se u bazu podataka, ime prezime i podaci vlasnika. Taj pas, ukoliko se nađe na ulici, vlasnik snosi posledice”, kaže Zorica Popović iz Udruženja za zaštitu životinja „Čarna” Valjevo.

Za odštetu građanima zbog ujeda pasa lutalica samo u prošloj godini preduzeće „Vidrak” isplatilo je 14,5 miliona dinara. Ove godine iznos će biti mnogo veći, jer brojne predmete, zbog žalbi, rešava Viši sud u Valjevu.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво