Alibunar: Lakše do sopstvenog posla uz subvencije

Opština Alibunar je u toku protekle godine, u saradnji sa pančevačkom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje, uložila 5 miliona dinara za projekte zapošljavanja. Prvi put je novac dat i za samozapošljavanje, tako da je petoro preduzetnika započelo sopstveni posao.

Marta i Eleonora Graovac iz Banatskog Karlovca su sestre i mlade frizerke, koje su prošle godine otvorile vlastite firme i nastavile porodični posao, koji već 30 godina vodi njihov otac.

Dobile su po 300 hiljada dinara za samozapošljavanje i uložile ga u materijal i alat. Marta je muški, a Eleonora ženski frizer, pa tako jedna drugoj nisu konkurencija.

"Od malena sam maštala da budem frizer, verovatno sam od tate nasledila talenat. Krenula sam u srednju frizersku školu u Beogradu, za negu lepote, a nakon toga na Akademiju", kaže frizerka Eleonora Graovac, a Marta Graovac dodaje: „Radila sam u kafiću četiri godine, a odlučila sam za ovo zato što je to porodični posao i više mi je odgovaralo."

Subvencije od Opštine, iskoristila je i Gorana Stojanović, koja se nakon udaje doselila u Alibunar. Pošto nije imala mogućnost da u svojoj struci pronađe zaposlenje, otvorila je kozmetički salon i za sada je zadovoljna kako joj je krenuo posao.

"Oduvek sam želela da imam svoj salon, a pošto ovde nema ništa drugo, ja mislim da je bolje biti prvi na selu, nego poslednji u gradu", navodi kozmetičarka Gorana Stojanović.

Od pet subvencija za samozapošljavanje, 4 su iskoristile žene. A bilo je i drugih projekata za smanjenje nezaposlenosti.

"Ukupno je zaposleno 26-oro ljudi. Istakla bih javne radove i teže zapošljive kategorije, stručne prakse. A tu je i pet samozapošljavanja, što nas posebno raduje, jer su u pitanju žene preduzetnice, koje su odlučile da ostanu i rade u opštini", navodi Zorana Bratić, predsednica Opštine Alibunar.

Pošto su se pokazali uspešnim, ovi projekti zapošljavanja nastaviće se i u 2023. godini.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво