Kakva je zainteresovanost za HPV vakcinu u Srbiji

Srbija je peta u Evropi po obolevanju, a druga po smrtnosti od raka grlića materice, čiji su glavni uzročnici neki tipovi humanog papiloma virusa. Otkrivena u ranoj fazi, bolest je sasvim izlečiva, a zahvaljujući HPV vakcini, rak grlića materice je jedini karcinom koji je moguće i prevenirati. Do sada je u Srbiji dato oko 20.000 doza.

HPV vakcina u domove zdravlja širom Srbije stigla je sredinom prošle godine. Besplatna je, nije obavezna, ali je preporučena. I za devojčice i za dečake od 9 do 19 godina.

 

"Vakcinacija se sprovodi u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine. Do 15. rođendana u dve doze, posle 15. rođendana u tri doze. HPV vakcina štiti od karcinoma grlića materice, od karcinoma vagine, vulve, od karcinoma debelog creva. Kod dečaka od karcinoma penisa, takođe štiti od karcinoma usne duplje i ždrela, ali i od karcinoma kože. Bitno je reći da je perporuka da se vakcina primi pre prvog seksualnog odnosa, ali ukoliko je do toga došlo to nije prepreka da se ipak imunizacija sprovede", navodi Gordana Aleksić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Kruševac.

Vakcina nije lek već preventivno sredstvo protiv virusa čije je prisustvo odgovorno za pojavu raznih vrsta kancera od kojih u Srbiji godišnje oboli preko 1.800 osoba oba pola.

Iako je kod nas nova, HPV vakcina širom sveta se primenjuje već 17 godina uz obavljene brojne kliničke studije.

"Vakcina je devetovalentna što znači da utiče na 9 najčešćih tipova, nisu svi ovi koji izazivaju karcinome nego ima i onih koji izazivaju pojavu kondiloma. Sve studije pokazujuju zaista izuzetnu bezbednost kad pričamo o HPV vakcini i učinak gde se kaže da do 90% karcinoma može da se suzbije korišćenjem vakcine", ističe dr Vladimir Savić, ginekolog.

U borbi protiv karcinoma grlića materice od koga u Srbiji godišnje oboli oko 1.300 žena, a 500 premine, HPV vakcina je moćno oružje. I što je najvažnije, sa njom, i uz redovne Papa testove i ginekološke preglede najsmrtonosniji rak kod žena je potpuno izlečiv.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво