Читај ми!

Kako protiče registracija poljoprivrednika na platformu e-Agrar

Uvođenje e-Agrara zainteresovalo je, ali i zbunilo, poljoprivredike. Prvi korak u korišćenju te platforme je registracija, zbog koje su se mnogi šabački ratari već obratili Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi.

Uz plodne oranice i dobru mehanizaciju, poljoprivrednicima je od ove godine potreban i pametni telefon. Da bi mogli da pristupe platformi e-Agrar koja će smanjiti administraciju i ubrzati put do subvencija neophodna im je imejl adresa.

„Ovo mi izgleda baš, šta da kažem, komplikovano”, kaže Dragan Božić iz Drenovca koji se bavi uzgojem svinja. Na pitanje da li će to olakšati put do subvencija, odgovara: „Ne verujem”.

Vladimir Pajić iz Glušaca već zna da koristi aplikaciju: „Kažu da će ovo olakšati put do subvencija. Videćemo.”

Pitanja i nedoumica oko e-Agrara je mnogo. Novina za poljoprivrednike, ali i savetodavce.

„Ukoliko poljoprivredni proizvođač nema pametni mobilni telefon, neophodno je da poseduje čipovanu ličnu kartu i da ode do najbliže policijske stanice, gde će mu ovlašćena lica izdati kvalifikovani elektronski certifikat. Poljoprivrednicima je ovo sve novo”, kaže Mirjana Milošević iz PSSS Šabac.

Platforma će kako je najavljeno, početi da radi na proleće. Pomoću nje, bez odlaska na šaltere, poljoprivrednici će moći da registruju gazdinstvo i da provere jesu li ispravno podneli zahtev za subvenciju.

„Ono što je bitno da će e-Agrar doprineti poljoprivrednim proizvođačima, to je brži upis, i obnova registracije poljoprivrednog gazdinstava. Zatim, promenu podataka u registru poljoprivrednih gazdinstva. Kao i to da će doprineti bržem odobravanju zahteva i isplate samih podsticaja”, kaže Mirjana Milošević.

Osim u prostorijama PSSS, savetodavci će i na terenu pomagati poljoprivrednicima da se registruju, koriste aplikaciju i da papirologiju zamene digitalnom platformom.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво