Читај ми!

Nove topole sade se u Tarašu

Negativne posledice klimatskih promena vidljive su i u šumskim predelima. Zbog sve manje vlage u zemljištu i pojave bolesti u pojedinim delovima zemlje neke šume su gotovo nestale.

U neposrednoj blizini Zrenjanina, kod naseljenog mesta Taraš, osušile su se topole na četrdeset hektara, stare sedamnaest godina. Jedini način je bila seča i ponovna sadnja.

„Globalne klimatske promene utiču i na reke koje svi znamo reka Tisa se nije izlila već nekoliko godina nizak nivo podzemnih voda uticao je da se jedna mlada šuma osuši", kaže Slađan Suručić, tehnički direktor Šumskog gazdinstva Banat.

Ne baš tako davno sadnja novih šuma radila se isključivo ručno. „Vojvodinašume” su ovaj posao u znatnoj meri modernizovale i u to ulažu znatna finansijska sredstva.

„Mi danas koristimo radnu snagu samo tamo gde je neophodno, gde god smo mogli da mehanizujemo radove mi smo to i uradili. Godišnje u mehanizaciju ulažemo dva do tri miliona evra”, objašnjava Milan Sučević, izvršni direktor „Vojvodinašuma”.

„Vojvodinašume” svake godine podižu nove zasade, ne samo na mestima gde rade seču već i tamo gde se šuma podiže prvi put.

„Prošle godine smo pošumili oko 2.400 hektara, zadovoljavamo i ekološki kriterijum jer mlada nova rastuća šuma povezuje ugljen-dioksid i stvara kiseonik, a stara šuma to ne radi tako da nam je potrebno godišnje oko milion dvesta hiljada sadnica. To proizvedemo u naših petnaest rasadnika i biološke investicije kad uzmemo u obzir i razni materijal nam je potrebno oko milijardu trista miliona dinara godišnje. Tu računamo i negovanje šuma i lekove koji su potrebni da bi te šume bile kvalitetne", objašnjava Roland Kokai, direktor JP Vojvodinašume i dodaje da je ove godine sličan plan. „Oko 2.570 hektara je prosta reprodukcija i 470 hektara je proširena reprodukcija, znači da bude šuma gde je do sada nije bilo.”

A da bi nova sadnica topole dostigla fazu pune zrelosti treba da prođe punih dvadest pet godina.

уторак, 18. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије