Kada će sela kod Smedervske Palanke dobiti pijaću vodu?

Veći deo seoskih domaćinstava opštine Smederevska Palanka, nije priključen na gradski vodovod, a nemaju ni uređenu kanalizaciju. Mnogi su prinuđeni da koriste vodu iz seoskih bunara koja često nije za piće.

Meštani Selevca, već dugi niz godina, nemaju ispravnu vodu. Većina njih, koristi vodu iz seoskih bunara, uglavnom za sanitarno-higijenske potrebe, dok vodu za piće kupuju u prodavnicama. Na osnovu uzoraka koji su obrađeni u nadležnom Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu, sanitarna inspekcija je donela rešenje o zabrani upotrebe vode za piće u vrtićima i školama u 11 sela opštine Smederevska Palanka.

"Sledeći koraci bili bi obezbediti ispravnu vodu za piće i pripremu hrane. To može biti flaširana voda, voda iz aparata, ili voda iz gradskog vodovoda Smederevska Palanka. Napominjem, da je voda iz gradskog vodovoda zdravstveno bezbedna", kaže Teodora Đurić iz Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu.

Nadležni u predškolskoj ustanovi "Čika Jova Zmaj", kažu da su deca bezbedna i da se hrana koju dobijaju , priprema u centralnoj kuhinji u Smederevskoj Palanci, koja se snabdeva ispravnom vodom iz gradskog vodovoda.

"Mi redovno šaljemo deci vodu iz gradskog vodovoda. Imamo ugovor sa dobavljačem, gde šaljemo balone da deca piju vodu. Tu vodu, deca već godinama ne koriste za piće", objašnjava direktorka Predškolske ustanove "Čika Jova Zmaj" iz Smederevske Palanke Gordana Janojlić.

Jedan od razloga neispravne vode, jesu i sadržaji iz fekalnih jama koji se povremeno mešaju sa vodom iz seoskih bunara. Kako kažu nadležni, ovaj problem, jedino može da se reši izgradnjom kanalizacije i većim obuhvatom priključaka na gradski vodovod.

"Opština je otkupila zemljište, prevela i uknjižila sve. Mi na proleće ove godine krećemo sa izdavanjem građevinske dozvole i krećemo sa izgradnjom kanalizacije projekta "Čista Srbija". Ovim projektom ,opština će u naredne tri godine dobiti kanalizacionu mrežu na preko 85 odsto teritorije opštine", kaže predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen.

"Radili smo novu vodovodnu liniju u dužini od šest i po kilometara do sela Pridvorice, do centra sela gde je priključeno preko 100 potrošača. Radimo na jednom delu Cekića brdo, gde ima još 150 potrošača. Ne računajući ovo, mi smo u poslednje četiri godine, na našu vodovodnu liniju priključili još 1000 potrošača", ističe Srđan Borić iz JKP Vodovod.

Nadležne službe će tokom školskog raspusta, izvršiti dezinfekciju bunara u školama u kojima je voda mikrobiološki neispravna, sapštilo je Ministarstvo zdravlja.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи