Ko će nositi šešir zaječarskog profesora Šljivovića

Proofesor fizike Mladen Šljivović, iz zaječarske gimnazije, i zvanično je jedan od najboljih edukatora u Srbiji, ambasador Srbije u evropskom STEM obrazovanju i dobitnik Svetosavske nagrade. Njegovi đaci redovno osvajaju nagrade na takmičenjima, a oni bivši već su na specijalističkim i doktorskim studijama kod nas i u svetu.

Sve je počelo pre desetak godina kada je shvatio da bez eksperimenata i praktične potvrde za stečena znanja, đaci mnogo teže razumeju gradivo. Njegovi časovi postali su vreme za slobodno i nesputano razmišljanje.

"Mi ne možemo da dopustimo da i jedan talenat propadne, nema nas dovoljno. Tako je glavna moja motivacija, da ako već imamo talente i ako već mogu da ih prepoznam, ne samo za fiziku nego za bilo šta, treba da im damo sredinu u kojoj će moći da se razvijaju, da im pomognemo", objašnjava Mladen Šljivović, profesor fizike zaječarske gimnazije.

Takav rad prepoznale su organizacije koje brinu o razvoju nauke. Gimnazija u Zaječaru dobila je mejkers lab, mesto slobode koje đaci osećaju kao svoje.

I đaci su zadovoljni, kažu zabavno je učenje novih stvari. Nastavnik Šljivović im je inspiracija i žele da jednog dana budu kao on.

Profesor Šljivović ima ambiciozne planove.

"Želim da pravimo društvene igrice, želim da radimo sa VI AR uređajima, da stvorimo svoju predstavu, već smo započeli jedan novi projekat, pravimo kuću budućnosti, maketu koja će biti izložena na noći istraživača ", dodaje profesor Šljivović.

Ovaj skromni čovek uz pomoć svojih đaka uspeo je da Zaječar sa istoka Srbije premesti u sam centar naučnih dešavanja, a to je uz lična dostignuća njegovih đaka, već veliki uspeh. Zbog toga je pozvan u Litvaniju i Ameriku da svoja iskustva podeli sa kolegama.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво