Đaci pešaci iz Predole kod Ušća

Zahvaljujući nekadašnjem žitelju Predola, sela na obroncima Željina, koji je ustupio svoju vikendicu - 10-ogodišnji Aleksandar Banković ne mora da pešači 7 i po kilometara do škole. Aleksandrova učiteljica svakog dana kolima prelazi 75 kilometara, jer dolazi iz Kraljeva kako bi držala nastavu svom jedinom učeniku.

Poslednjih 5 kilometara putovanja preko planinskih bespuća do sela Predole, za učiteljicu Helenu Veselinović su vrlo naporna jer su putevi nekategorisani. Kuća nema duž nekoliko kilometara puta.

 

U slučaju da padne sneg učiteljica Helena bi ovde morala da ostavi svoj automobil, savetuju meštani sela Predole i do škole koja je udaljena oko kilometar i po ide kozijom stazom umesto glavnim putem.

Srećom, sneg još nije pao. Put vodi pored stare škole koja se pre nekoliko godina urušila pod snegom. U isto vreme u školu stiže i Aleksandar u pratnji svoga vernog psa. Nastava se održava u vikendici koja je ustupljena školi. U njoj su samo jedna školska klupa, tabla i peć na drva, bubnjara. 

"Aleksandru veoma znači, njegovoj porodici jer do sledeće škole oni imaju 5 kilometara. On je, da kažem, i dalje mali tako da bi bilo jako teško da on putuje 5 kilometara do škole pogotovo zimi kada padne sneg kada su uslovi malo otežani", kaže Helena Veselinović, učiteljica OŠ Milun Ivanović.

Aleksandar kaže da je sada dovoljno stasao da ide i do "Međurečja", u veću školu.

Aleksandar Banković, učenik OŠ Milun Ivanović kaže da je navikao: „Idem sa mojim kučićima. Oni me brane od životinja. Lepo mi je u školi. Četvrti sam razred i lepše mi je u školi nego kod kuće".

Aleksandrova sestra Julijana pohađa školu u Gokčanici. Ona je mnogo ranije krenula od kuće.

"On ima 2,5 kilometara do škole, a ja 7. Zato što je gore četvorogodišnja škola, a ovde osmodišnja. Ja sam sad 6. razred, tako da tamo nema mesta za mene", navodi Julijana Banković, učenica 6. razreda OŠ Milun Ivanović.

U školi u Gokčanici samo su dve učenice. Julijana i šestogodišnja Ruška iz sela Borovo. Sve do 70-tih godina prošlog veka u ovim planinskim školama bilo je i do 60 učenika.

"Sledeće godine škola se zatvara. On prelazi u Gokčanicu ili se možda sa porodicom bude preselio za Kraljevo tako da više dece neće biti", ističe Helena Veselinović, učiteljica u OŠ Milun Ivanović.

Put do kuće Aleksandru je teži nego dolazak u školu. Njegov dom je na kraju sela na samim padinama Željina.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво