Zdravi proizvodi od bundeve sve češće i na srpskim trpezama

Porodica Đukić iz Crepaje, kod Kovačice, pre 10 godina iz hobija je počela da se bavi uzgajanjem bundeve, i za 10 godina stvorila je proizvode koji su veoma traženi na tržištu, a počele su i nagrade da pristižu za ostvareni kvalitet.

Bundeve su Đukići počeli da gaje na 10 ari za svoje potrebe, a sad sa 4 hektara godišnje dobiju oko 80 tona. Imaju veoma zahtevan posao, jer sve rade ručno - od okopavanja i branja do prerade i pakovanja gotovih proizvoda. Od posebne vrste bundeve prave kandirane špagete sa dodatkom ruzmarina za koje su na Sajmu etno hrane u Beogradu dobili i specijalno priznanje.

"Mi smo došli do zaključka da je bundeva jedna velika gospođa koja bukvalno traži veliku požrtvovanost, jer samo tako možemo iz nje da izvučemo maksimalne nutritavne vrednosti, jer nema kiselinu i nema mnogo šećera", kaže Marija Đukić, iz Crepaje.

Zdravi proizvodi od bundeve sve su traženiji poslednjih godina, jer jačaju imunitet i ovde razmišljaju kako da povećaju proizvodnju, a da zadrže postojeći kvalitet.

"Planovi su da napravimo jednu hladnjaču gde bi smo skladištili bundeve cele godine. U planu je i jedna sušara gde bi smo radili sušenje bundeve i voleli bi smo da podignemo proizvodnju , ali ne da bude industrijska, već da ostane na kućnom pragu gde je uključena samo porodica", navodi Dejan Đukić, uzgajivač bundeve.

Đukićima u poslu pomažu i deca. Devetogodišnji Lazar je zadužen za čišćenje radionice,a osmogodišnja Milica ima malo drugačiju obavezu.

"Moj zadatak je da stavljam naše teglice u pasterizator, i nje mi teško, možda je bilo malo kad smo počeli, ali sad kad smo uvežbali više nije", kaže Milica Đukić.

Današnja jestiva, nastala je iz divlje bundeve, koja vodi poreklo iz Gvatemale i Meksika. Pokazalo se da joj prija i banatska zemlja i ne čudi što je ovde sa uvažavanjem nazivaju "velikom gospođom", jer su je i Indijanci veoma cenili i da bi na poslednjem putovanju imali najlepšu hranu, oni su svoje najmilije sahranjivali sa bundevom.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво