U kolekciji Vranjanca Davida Stanojevića - sličice fudbalera od Minhena do Katara

Otkako je počelo Svetsko prvenstvo u Kataru, fudbal je jedna od glavnih tema u društvu. Za Davida Stanojevića iz Vranja fudbalska takmičenja imaju posebnu draž. On voli i fudbal i kolekcionarstvo, sakuplja sličice za albume svetskih, a i drugih, prvenstava - od 1974. godine.

Od Svetskog prvenstva u Minhenu, počeli su da se distribuiraju albumi i sličice i kod nas. Tada David Stanojević nije bio rođen, ali je od malena zavoleo fudbal, pratio takmičenja i želeo da skuplja sličice.

 

"Ovo mi je nešto što sam kao klinac, kao dečak, skupljao i čekao svako Svetsko prvenstvo i svako Evropsko prvenstvo, da li učestvovali naši ili ne. To je bilo da mora da se skupi i kraj. Dosta je teško nabaviti kesice Dečjih novina iz osamdesetih. Recimo Španija koja je drugačija od internacionalnih", navodi David Stanojević, iz Vranja.

Sličice za prvenstvo u Meksiku 1986. godine prve su koje je kupovao i menjao sa drugovima. Naknadno je David nabavljao albume za prethodna prvenstva, preko interneta i od drugih kolekcionara. Sada ih ima 13.

"Svi pamtimo "božju ruku" i Maradonu 86-e, kao i Argentinu koja je osvojila prvenstvo, kasnije su se Nemci 90-e revanširali i osvetili za taj poraz u finalu", ističe David. Dodaje: "Jugoslavija je te 90-e bila blizu da uđemo u polufinale. Pamtim, klinac sam bio Piksijev gol protiv Španije, mislim da je ta osmina finala i ta utakmica protiv Španije bila za pamtiti".

I na ovom prvenstvu bilo je pogodaka za pamćenje. David zajedno sa sinom Todorom prati utakmice i lepi sličice. U kolekciji ima i albume evropskih prvenstava, kao i pojedinih nacionalnih liga.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи