Čitaj mi!

Kako Vlada Vojvodine pomaže osnaživanje žena

U Srbiji su muškarci vlasnici 70 posto nekretnina, a nova mera kojom Vlada Vojvodine pokušava da izjednači ovaj procenat je Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava porodicama za kupovinu prve nekretnine. Žena mora da bude upisana kao vlasnica, što je i prvi konkurs sa ovim uslovom u Srbiji do sada.

Jelica i njen suprug će iznos od oko deset hiljada evra iskoristiti za učešće u kupovini svog prvog stana u Novom Sadu i on će biti isključivo u njenom vlasništvu.

„Ja ovo doživljavam kao jednu od pobeda nas žena i svakako jedan dobar gest ljudi koji su raspisali ovaj konkurs ne bi li poboljšali naš generalni položaj u društvu", kaže Jelica Marić Dević iz Novog Sada.

Konkurs sprovodi Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, a od 110 prijavljenih, 34 porodice dobile su sredstva. Vlada Vojvodine izdvojila je ukupno 40 miliona dinara, uz najavu da će iduće godine povećati sredstva.

„Zato ćemo i u ovoj i u narednim godinama nastojati da i kada je reč o nekretninama gde će žene biti vlasnici i kada je reč o nekretninama gde ćemo imati oko 400 miliona dinara za kupovinu ili dogradnju objekata koje treba da koriste porodice sa troje ili četvoro dece i tu ćemo povećati iznos za oko 50 miliona dinara za narednu godinu", navodi Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine.

Sekretarijat za socijalnu politiku će nezaposlenim majkama sa troje i više dece, kojima već godinama mesečno pomaže sa 15000 dinara, od naredne ovaj iznos povećati za 7500 dinara.