Читај ми!

Tri generacije pčelara u jednom domaćinstvu

Pčelarstvo i proizvodnja meda vekovna su tradicija porodice Simić u blačkom selu Grguru. Uz voćarsku proizvodnju koja karakteriše opštinu Blace i nove ideje najmlađih ukućana, redovno šire paletu svojih proizvoda koju su nedavno obogatili medom sa suvim šljivama.

Ivan Simić iz Grgura kod Blaca i njegov otac Zoran redovno obilaze svoje pčelinjake u oazi prirode gde se gaji organsko voće i u dubini šume Cerovice na 650 metara nadmorske visine.

„Glavni proizvod našeg pčelarskog gazdinstva je šumski med koji nije lako naći na tržištu. Naš med sadrži nektar od raznog cveća drveća, divlja jabuka, divlja trešnja, jasen naravno tu je i bagrem" kaže Ivan Simić, iz Grgura.

„Suvu šljivu koristimo kao inovaciju u medu, koju iskoštičimo onda ubacimo orah, mrezgu oraha u šljivu i onda sve to bude u kombinaciji sa medom" ističe Zoran Simić, iz Grgura.

Ljubav prema pčelarstvu preneo im je deda Tešman koji ovih dana puni devedeset godina a sa pčelama je, kaže, od kako zna za sebe.

„Nisu imale ni košnice, ja sam prvi počeo da širim, imale su trmke puno, ja otidnem uzmem roj, donesem, podelim saće i od jedne pravim dve" naglašava Tešman Simić, iz Grgura.

Od 120 košnica u dobroj godini bude od tri do pet tona šumskog i livadskog meda, koje Ivan sa suprugom Suzanom i sestrom Milenom, u teglama oplemeni suvim šljivama, orasima, pčelinjim saćem i voštanim poklopcima. Podsticajnim sredstvima koja koriste, očekuju povećanje proizvodnje jer će od proleća imati 160 košnica.

„Imamo određeni broj pčelara koji iz godine u godinu apliciraju, kupuju, unapređuju svoju proizvodnju i samim tim dobijaju kvalitetniji proizvod i konkurentniji su na tržištu" kaže Bojan Nikolić iz Poljoprivredne službe opštine Blace

Za stolom Simića sada su tri generacije pčelara. Da tradiciju nastavi, prvi korak Ivan je ove godine napravio ženidbom. Ukućani su rekli da mu je sekira upala u med, a on to odmah shvatio kao ideju za novi proizvod.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво