Samo 11 od 66 popisanih visećih mostova ispravno

Po nalogu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, do sada je u Srbiji popisano 66 mostova, od kojih je 9 za rušenje. Ipak, produžen je rok lokalnim samoupravama da popišu viseće mostove i utvrde u kakvom se stanju nalaze, jer od 145 opština, 19 nije dostavilo izveštaj.

Kako će do svojih domaćinstava na desnoj obali Zapadne Morave zabrinuti su meštani Ovčar Banje. Reku prelaze preko betonskog mosta koji je često pod vodom, a pešački viseći most koji su svakodnevno koristili zatvoren je posle procene da nije bezbedan.

 

''Pa mi moramo ovo da skinemo i da prelazimo, jer mi nemamo drugi izlaz. A to nije bezbedno? Pa normalno da nije bezbedno, ali nemamo drugi izlaz'', kaže Leposava Šević iz Ovčar Banje.

"Veliki problem. Ne može nikako da se pređe. Most viseći je zatvoren. U neadekvatnom stanju, znači nije u prolaznom stanju i dobro što su ga zatvorili. I sad kad poplavi voda ovde preko betonskog mi nemamo kud", objašnjava Zoran Stojanović iz Ovčar Banje.

Većina pešačkih visećih mostova u Ovčarsko kablarskoj klisuri pripada i Čačku i Lučanima. Po proceni neki će biti popravljeni ali je predloženo i rušenje jednog koji se odavno ne koristi.

Taj mora da se sruši, jer sam izlazak iz Dljina na stranu Tučkova je nebezbedan. Zato što prolazi voz, pruga je tu stavljena, zatim gore je put državni i stavljena je zabrana izlaska na put", rekao je Zoran Krljančević, građevinski inspektor Opštine Lučani.

U Arilju je inspekcija obišla pet visećih mostova, koji se koriste više od pola veka. Nisu za rušenje, ali smatraju da je potprebna analiza više stručnjaka za njihovu sanaciju. Jedan preko Rzava nedavno je rekonstuisan. Gazišta i rukohvati su zamenjeni ali ni on nije potpuno bezbedan.

"Sam most ima nekih loših svojstava koji se vuče zadnjih 40-50 godina. Sajle su malo proglodane pa bi možda trebalo to da se menja. Ali, ja nisam dovoljno stručan da bih mogao reći šta treba kod kog mosta menjati. Izveštaj smo dali republičkoj inspekciji za svih pet mostova", kaže Zoran Radojević, građevinski inspektor opštine Arilje.

Građevinska inspekcija opštine Svilajnac u izveštaju Ministarstvu predložila je obimnu sanaciju visećeg mosta na Velikoj Moravi kod sela Vojska. Iako je most zatvoren za saobraćaj, i za vozila i pešake, meštani rizikuju i prelaze na drugu stranu, čak i traktorima.

Konstrukcija je vidno korodirala, uključujući i noseće elemente. Postoje i oštećenja na ogradi i drvenoj oplati, a sajla koja bočno stabilizuje most je pokidana.

"Puno toga treba. Ne samo patos. I sajle treba ove bočne vetar sajle stabilizovati, podmazati pilone, odraditi ogradu, ma mnogo posla ima", dodaje Dragutin Stanojlović iz Vojske.

Po proceni lokalnih samouprava od 66 visećih mostova u Srbiji devet je za rušenje, ali iz 19 opština izveštaji se još uvek čekaju.

 

 

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара