Došlo je sa kišom, nije palo sa neba, Lim opet doneo smeće u Potpećko jezero

Sa poplavnim talasom je više od 10.000 kubnih metara smeća opet Limom stiglo nadomak Priboja. Ovoga puta, nije ugrožena HE Potpeć, jer je prošle godine na reci postavljena ustava - lančanica koja zadržava plutajući otpad. Predstoji vađenje i odlaganje tolikog smeća, i to je zadatak opštine Priboj, koja zapravo rešava problem u čijem nastanku ne učestvuje, jer nastaje - uzvodno.

Miruju plastične boce, granje, lonci i po koji frižider , u blaženom neznanju sopstvene uloge u ekologiji, psihologiji, potrošačkim navikama i ljudskoj kulturi. Lim je uradio ono što uvek čini kada nabuja - prikupio sve sa priobalja, i doneo do prve prepreke - a nju su postavili Pribojci, kako bi zaštitili centralu, ali i Drinu, u koju bi se sve ulilo.

"Po nekoj proceni, ima oko 10.000-12.000 kubika i kada stignu remorkeri iz Beograda, mi se nadamo za nekih dvadesetak dana da ćemo uspeti da sklonimo ovo, sem ako ne dođe novo, a svedoci smo da su najavili kišu za vikend,  a onda se nadamo i novom smeću", objašnjava Siniša Laković EKO udruženje „Jastreb", Priboj.

Angažovana je pribojska mehanizacija, smeće se vadi , a za transportovanje je potrebno hiljadu kamiona. Cenu će platiti Republika Srbija, a teret je na čitavom okruženju - biljnom i životinjskom svetu i Pribojcima koji dane i energiju troše boreći se za reku, koja na svom putu iz Crne Gore prikupi sve sa divljih deponija.

"Evidentno da na ovom slučaju, poslednjih godina samo rade lokalna samouprava u Priboju i republičko Ministarstvo zaštite životne sredine i u ovom trenutku najveći deo tog plutajućeg otpada ili komunalnog otpada dolazi iz gornjeg toka Lima, najverovtnije iz Crne Gore. I sve dok se ne udruže i dok ne aktiviraju potpisani Memorandum o saradnji , neće biti konačnog rešenja", kaže Dragan Ljeljen iz pštine Priboj.

Par projekata pregoranične saradnje opština Priboj i Bijelo Polje, u okviru kojih su uklonjene brojne divlje deponije sa Lima, očigledno , nisu dovoljni. Nasilje nad rekom može se zaustaviti zajedničkim akcijama, i možda je krajnje vreme, drastičnim kaznama.

Već viđeno, uobičajeno, normalno posle velikog vodostaja - sve te ocene, međutim , padaju u ovu mutnu vodu pred činjenicom da smeće jeste došlo sa kišom, ali, nije palo sa neba.

 

 

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво