Čitaj mi!

Izgradnja Memorijalnog kompleksa na Radanu doprinos razvoju seoskog i planinskog turizma

Preko planine Radan niče put koji bi trebalo da spoji dva Okruga i 4 banje - i omogući prilaz Spomen parku posvećenom Vojvodi Dimitriju Begoviću i junacima Topličkog ustanka. Uz podršku Vlade gradi se i spomen obeležje na mestu gde je Vojvoda Begović poginuo pre 105 godina.

O herojstvu legendarnog vojvode Dimitrija Begovića, jednog od vođa Topličkog ustanka, koji je poginuo u opsadi kada je aktivirao bombu kako ga Bugari ne bi uhvatili živog, govori se više od jednog veka.

Ovde na Radan planini na 1200 metara nadmorske visine gde se spajaju Jablanički i Toplički okrug, junak Topličkog ustanka poručnik Dimitrije Begović dobija spomenik.


„Napravljen je prototip spomenika visine 5 metara koji će biti izliven iz bronze. Nakon ovog prvog momenta podizanja spomenika radiće se na kapeli u, takozvana ,Komitska kapela" u samoj steni i amfiteatra za posetioce kao i velikog krsta u tom kamenom prirodnom bunkeru gde je poginuo Dimitrije Begović", kaže akademik Dragan Simeunović, potomak Dimitrija Begovića.


„Vremenski će trebati možda jedno godinu ipo dve dana da se taj kompleks izradi. On je svakako potreban jel počiva zaista na istinitim istorijskim izvorima. Radi se o istinitoj istorijskoj ličnosti njegovom velikom herojstvu i neverovatnom značaju za državu Srbiju na ovim prostorima", ističe Zoran Antić, Ministarstvo za rad boračka i socijalna pitanja.


Memorijalni kompleks, kada bude završen, uz bogatstvo koje nudi Park prirode Radan i izgradnja novog puta preko planine, dužine 26,5 kilometara, koja je u toku, dobra su šansa za brži razvoj turizma.


„Omogućiće se ne samo podsticaj ne samo našim banjama Sijarinskoj, Kuršumlijskoj, Lukovskoj i Prolom banji već se daje na značaju razvoju seoskog i planinskog turizma. Na planini Radan nalazi se i Caričin grad i Đavolja varoš pa će se omogućiti i kružne turističke ture, eskurzije gde će se turisti diviti ne samo ovim poznatim destinacijama već i brojnim vidikovcima, proplancima i vodopadima" kaže Marina Cvetković, turizmolog.

 

Dobra infrastruktura dovodi velike investitore, pa nije nerealno očekivati da će se uskoro Radan, po turističkoj ponudi, približiti najatraktivnijim turističkim destinacijama.