Читај ми!

Loznica: Novi stanovi za 14 porodica

Domaćinstva koja žive u neformalnom naselju na Lagatoru u Loznici, uskoro će dobiti nove domove, u zgradi koja je sagrađena isključivo za njihove potrebe. Reč je o projektu koji je gradska uprava u Loznici pokrenula sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge, kako bi se trajno rešilo stambeno pitanje za 14 porodica iz tog naselja.

Do pre dve decenije naselje Lagator u Loznici bilo je velika livada, bez uređene infrastrukture, a na zemljištu koje je u vlasništvu grada nikli su nelegalni objekti koji nisu adekvatno infrastrukrno opremljeni, ne mogu da se legaliziju, niti priključe na kanalizacionu mrežu.

Osim što su nelegalni, ovi objekti nisu ni bezbedni za stanovanje. Stanare, ipak, godinama niko nije dirao, dok nije počelo da se gradi. Danas je Lagator, jedno od najvećih gradilišta u ovom kraju, naselje sa velikim brojem višeporodičnih stambenih objekata, uređenim putevima, sportskim objektima, dečijim igralištima, a plan detaljne Regulacije grada predvideo je i da se lokacija na kojoj se nalazi neformalno naselje konačno privede svrsi.


Svih 14 porodica iz neformalnog naselja godinama žive u lošim uslovima i suočavaju se sa brojnim problemima. Do kraja godine biće preseljeni u stambenu zgradu koja je izgrađena po evropskim standardima, a površina stana u koji će se useliti biće u skladu sa brojem članova domaćinstva.


"Živimo u takvim uslovima gde nije dobra infrastruktura, nemamo kanalizaiciju, stariji je objekat, ne može da se legalizuje, a od grada smo dobili mnogo bolje uslove za život, za stanovanje, za našu decu" naglašava Jasmina Vračić, stanovnica neformalnog naselja.


"Katastrofa, poplavu sam imao, ljudi su dolazili iz opštine, popisali su stvari, obećali su nam tamo u zgradu da će nam nešto dati od tih stanova", ističe Bahrija Mujić, stanovnik neformalnog naselja.



Izgrađeni stanovi dodeljivaće se na korišćenje po osnovu ugovoara o zakupu na period od pet godina, i produžavaće se po automatizmu. Nadležni, tvrde, da nema razloga za bojazan, i da je jedini uslov da se budući stanari domaćinski odnose prema objektu u kojem žive.


"Ovim projektom grad je pokazao brigu za društveno osetljive grupe i spremnost da se poboljša kvalitet života i da se na ovaj način doprinese njihovoj boljoj socijalnoj uključenosti, jer ovaj projekat za glavni cilj i ima aktivnu inkluziju društveno osetljivih grupa kroz program podržava Evropska unija", kaže Ljiljana Ranković, koordinator projekta.

 

Vrednost projekta je 800 hiljada evra, a svi stanovi biće kompletno opreljeni nameštajem i belom tehnikom.


 

 

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво