"Deco verujte" - poezija iz srca mladog pesnika sa Javora

"Deco, verujte!" naslov je knjige pesama Danila Zarića iz ivanjičkog sela Kušići. Danilo je učenik sedmog razreda, a posle predstavljanja na ovogodišnjem Sajmu knjiga promocija njegove prve zbirke upriličena je povodom Dana škole koju pohađa.

Uspešan u svim školskim oblastima Danilo piše pesme od sedme godine. Inspiraciju pronalazi na svakom koraku i nije mu teško da se izrazi kroz stih.

"Ako radite sa zadovoljstvom i iz srca ništa nije teško i sve se može kad se hoće. Tako da ja to radim iz srca i volim to i zato mi nije teško", kaže mladi pesnik Danilo Zarić.

U Danilovim stihovima namenjenim vršnjacima ali i starijoj publici odjekuju jake poruke, ljubav je najvažnija stvar, a đaci su vitezovi.

"Iskreno meni bi bilo drago da deca čitajući moje pesme upravo unaprede i čitanje, izražavanje i nadam se da će im to pomoći'', dodaje Danilo.

U Osnovnoj školi "Major Ilić" u Kušićima ponose se talentovanim učenicima. Četrnaestogodišnji Danilo, radoznali, načitani stvaralac već je osvajao nagrade, a za prvu zbirku odabrana je 41 pesma.

"Ovo je nešto izuzetno vredno, ovo su deca koja će sutra da predstavljaju nas na domaćoj i međunarodnoj sceni. Ovo je nešto što mi moramo podržavati i što moramo svakim danom raditi, jer to je naša budućnost", ističe jedan od izdavača zbirke pesama Mile Đorić.

U korice prve knjige ovog sedmaka ušuškale su se rime u kojima možete pronaći ribe koje lete ili mačku koja plete. I stihovima o učitelju, baki, prirodi, ali i samim naslovom Danilo poziva vršnjake da veruju u čaroliju pisane reči.

"Da se deca vrate knjizi, da se deca vrate čitanju, da se manu društvenih mreža, neprimerenih sadržaja na televiziji, da se vrate knjizi, mnoge vrednosti u ovom društvu bi došle na svoje mesto", ističe Mirjana Jovančić, nastavnica srpskog jezika i književnosti.

Sa planine Javor, iz njegove škole u Kušićima Danilove pesme krenule su na put čitaocima, a mladi autor uveliko brusi stihove za narednu zbirku.

 




 

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво