субота, 05.11.2022, 12:43 -> 13:23
Извор: РТС
Аутор: Тони Бедалов
Subotički srednjoškolci na stručnoj praksi u Italiji
Učenici Hemijsko-tehnološke srednje škole iz Subotice boravili su dve nedelje na stručnoj praksi u Italiji. Ta aktivnost je deo projekta Evropske unije „Erazmus plus“ za stručno usavršavanje u obrazovanju mladih.
Budući dizajneri odeće su posetili tri modne kompanije u Milanu koje proizvode mušku i žensku odeću i torbe poznatih italijanskih brendova.
„Tamo sam šila na mašini, radila sam taj mašinski rad, ali takođe i ručni, šila sam ukrase na torbe i kapute.Oni vole malo više da ukrase svoje odevne predmete i to mi je bilo zanimljivo i drugačije", kaže Aleksandra Antal, učenica trećeg razreda, smer modelar odeće."„Tamo sam šila na mašini, radila sam taj mašinski rad, ali takođe i ručni, šila sam ukrase na torbe i kapute.Oni vole malo više da ukrase svoje odevne predmete i to mi je bilo zanimljivo i drugačije", kaže Aleksandra Antal, učenica trećeg razreda, smer modelar odeće."
„Šili smo ručno ukrase na jaknama i videli smo kako su oni ukrašavali torbe. Italija diktira modne trendove u celoj Evropi jer se svi bave modom u Italiji. Inspirisalo me da jednom otvorim svoju radnju", objašnjava Lea Hajnal, učenica drugog razreda, smer modelar odeće.
Đaci iz Subotice koji se školuju za poslastičare stekli su nova znanja u proizvodnji italijanskih poslastica, pa sada u školi prave makarone.
„Bili smo u poslastičarnici Adolfo Stefaneli i pravili smo sitne kolače, kroasane i torte. U Milanu prave sitne kolače, jedan po jedan i nema velikih torti", kaže Čila Horvat, učenica trećeg razreda, smer poslastičar.
Stručno usavršavanje u Italiji višestruko je korisno za učenike.
„Cilj projekta je da učenici steknu stručne veštine i znanja iz svoje oblasti i da razviju jezičke i socijalne kompetencije", objašnjava Jadranka Vojnić Purčar, pomoćnik direktora Hemijsko-tehnološke srednje škole u Subotici.
Hemijsko-tehnološka srednja škola u Subotici već godinama učenicima pruža različite oblike stručne prakse kako bi usavršili znanja stečena u nastavi.
„Naš je cilj da maksimalno ojačamo karijerne perspektive naših učenika. Da li će to biti kroz nastavak školovanja, da li zapošljavanje u struci, da li pokretanje sopstvenog biznisa", kaže Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke srednje škole u Subotici.
Škola u kojoj budući prehrambeni tehničari, pekari, poslastičari, vinogradari i dizajneri odeće stiču znanja, uključena je u sistem dualnog obrazovanja, pa njeni učenici ne moraju da brinu o zaposlenju.
Коментари