Читај ми!

Zašto kasne agrokartice koje omogućavaju poljoprivrednicima kupovinu goriva po nižoj ceni

Poljoprivrednici imaju pravo da kupuju dizel po ceni od 179 dinara po litru. To je odlučila Vlada još u martu. Ipak, to pravo i dalje mnogi ne mogu da ostvare jer i više od pola godine čekaju da od kompanije NIS dobiju takozvane Agro kartice.

Poljoprivredno gazdinstvo Vulović iz Žiče kod Kraljeva četvrti put ove godine priprema plastenike za sadnju. Kostantin u traktor danas sipa dizel od 222 dinara po litri. Mogao je da ga plati 43 dinara jeftinije da je dobio Agro karticu koju je od NIS-a zatražio pre pola godine.

„Do danas nema ništa, niti su nam javili da smo odbijeni. Mada, u suštini, ne odbiva se niko, i nema razloga da odbiju jer traži se samo registrovano domaćinstvo, a domaćinstvo ja imam već 15 godina registrovano.Konstantin Vulović", kaže povrtar iz Žiče kod Kraljeva.


Uz taj dokaz, prilkaže se još samo popunjen zahtev. Čini se, nimalo komplikovana procedura. Ipak, poljoprivrednicima širom Srbije kartica nikako da stigne.



„Čekamo već 6,7 meseci. Možda ćemo i duže. Jer prva setva je prošla, stigla je i druga, nismo dobili karticu. Još tu par drugara je podnelo koliko ja znam negde u aprilu, početak maja, isto nisu dobili. Kupuju po punoj ceni gorivo", ističe Dragorad Ilinčić, iz Uzveća kod Šapca.


Kao dodatni problem navode to što ne obrađuju svi iste površine, ali svi pri točenju u mašine ili kanistere imaju isti limit od 60 litara dizela.


„E sad 60 litara po danu, ja faktički mogu da uzmem tonu i osamsto mesečno. Ja to, niti mi treba, niti mogu da uzmem, niti imam karticu, a ima ko to uzme. Svi to znamo, a niko ne dokazuje da naftu na NISu sipa i onaj kom treba i kom ne treba" dodaje Konstantin.


Iz NIS-a saopštavaju da su od od marta, kada je Vlada ograničila cenu dizela za poljoprivrednike na njihovim pumpama, izdali više desetina hiljada agro kartica. Ali ne odgovaraju koliko gazdinstava ih i dalje čeka. Samo da je broj zahteva vanredno veliki.

"Svi naši raspoloživi resursi su angažovani na obradi zahteva i aktivaciji kartica... Kako se radi o vanrednim okolnostima u kojima se našla kompanija, uzimajući u obzir da NIS snabdeva celokupno domaće poljoprivredno tržište, dok istovremeno prioritet poslovanja ostaje obezbeđivanje urednog snabdevanja tržišta, zahtevi za agro karticama se obrađuju hronološki, odnosno po datumu pristizanja istih te smo iz napred navedenih razloga zahvalni na razumevanju i strpljenju", navode u saopštenju.


Odgovore smo tražili i od Minsitarstva poljoprivrede. Situaciju nisu želeli da komanetrišu već su nas uputili na kompaniju NIS.

 

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара