Читај ми!

Carsko zvono u manastiru Sveti Luka nadaleko se čuje

Manastir Svetog Luke u Bošnjanu rušen je i obnavljan više puta tokom skoro sedmovekovne istorije. Ta svetinja nedavno je dobila carsko zvono iz Rusije, koje je danas osveštao patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Zvono izliveno u Sankt Peterburgu, težine 13 tona, nemerljive je lepote, kažu meštani Bošnjana.

"Kažu da zvono ima tu moć, da se čuje 50 kilometara. Zvuk se znači širi 50 kilometara tokom zvonjavine", kaže jedan meštanin.

"Ja sam došla iz Sarajeva da se poklonim Svetom Luki zato što mi smatramo da će ovo mesto postati novi centar duhovnosti srpskog naroda. Za mene je Sveti Luka važan i smatram da srpski narod treba da se vrati svojim korenima i svojoj pravoj pravoslavnoj svetosavskoj veri", navodi jedna gošća.

Za carsko zvono, koje je najveće na Balkanu podignut je specijalni zvonik u manastirskom kompleksu. Prema narodnom predanju ovde je za vreme vladavine kneza Lazara sagrađen prvobitni manastir, na mestu naselja iz rimskog perioda zvanom Drenac ili Bukovac.

"Pre svega, mi danas slavimo manastirsku slavu i 20 godina našeg postojanja i obnove ovog manastira koga sada vidite da liči na carsku lavru, a nije postojao pre 20 godina. To je ono što vidite, a zvono je kruna svega toga. Po proročanstvu starca Tadeja da će doći rusko carsko zvono ispunilo se, iako Rusija nema cara, ali eto ima par divnih porodica iz Sankt Peterburga. Kada su oni saznali za to proročanstvo pre godinu i po dana, došli su kod nas, i rešili da ispune to proročanstvo. Ikone su na zvoniku one koje je starac želeo", kaže Aleksej Bogićević, iguman manastira Svetog Luke u Bošnjanu.

Prethodne dve decenije obnovljen je manastir na obodu Gledićkih planina, izgrađen saborni hram i crkva posvećena svetim mučenicima knezu Lazaru Hrebeljanoviću i caru Nikolaju Romanovu.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво