Na aerodrom "Ečka" sleće sve više aviona – šta je potrebno za dalji razvoj

Aerodrom "Ečka" i Privredna komora Zrenjanina podneli su zahtev da se na aerodromu naredne godine otvori granični prelaz koji će raditi šest meseci. Ove godine je mogla da se obavlja granična kontrola samo privremeno do tri meseca, što je, smatraju u rukovodstvu aerodroma, nedovoljno za sve veći broj vazduhoplova koji žele ovde da slete.

Od inostranih korisnika na aerodrom "Ečka" najčešće sleću privrednici i vlasnici sportskih aviona. U rukovodstvu aerodroma smatraju da granični prelaz treba da radi bez prekida od maja do novembra, koliko optimalno i traje letačka sezona. Time bi aerodrom dobio više na značaju u regionalnim okvirima.

"Kategorija nam je do 5.700 kilograma maksimalno poletno-sletne težine, ali u budućnosti i nama bi bio cilj da rastemo. Domaćin smo tri vazduhoplovne škole, letačke škole, dva servisa koja rade. Između ostalog jedan servis je i međunarodni, apsolutno ima licencu. Znači možemo da servisiramo i strane registre vazduhoplova", rekao je Pavle Marković, direktor Aerodroma "Ečka".

Aerodrom je neposredno uz Industrijsku zonu, pa bi stalni granični prelaz bio još jedna pogodnost za postojeće i nove investitore.

"Mi smo spremni dakle da posredujemo između aero-kluba, aerodroma i države u dobijanju takve dozvole. Na državi je, odnosno na njenim organima da proceni da li je moguće napraviti jedno takvo rešenje koje će biti na obostrano zadovoljstvo", naveo je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Avioni iz inostranstva koji sada žele da slete u Ečku zbog pogranične kontrole imaju duži let.

"Ta letelica mora iz inostranstva prvo da se ocarini, odnosno da neko lupi pečat u pasoš u Beogradu, pa da onda doleti iz Beograda u Zrenjanin, što je zaista nepraktično. Aerodrom Ečka svakako ima sve neophodne tehničke i regulatorne uslove da može dobiti tu uslugu", istakao je Petar Vojinović, stručnjak za avijaciju.

Aerodrom "Ečka" funkcioniše u dnevnim i noćnim uslovima za vazduhoplove koji saobraćaju u vizuelnim pravilima letenja sa travnatom pistom dužine 1.800 metara.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво