Pančevo: Festival rakije

U Pančevu je održan 5. međunarodni „Festival rakije", na kojem je žiri od 1.474 uzorka birao najbolje u 25 kategorija. Zahvaljujući i ovom festivalu, u našoj zemlji svake godine sve je više registrovanih destilerija koje se bave kontrolisanom proizvodnjom domaćih pića.

Ove godine u Srbiji imamo 950 registrovanih destilerija, što je za 150 više nego lane. Osmočlani žiri 25 dana je ocenjivao 1474 uzorka rakije iz 7 zemalja. Makedonci su poznati po proizvodnji lozovače:

 

"Kod nas se više proizvodi loza zato što sam iz Kavadaraca, a to je Tikveški region i voćne rakije koje vi ovde proizvodite kod nas tek sad dolazi", kaže Panče Arsovski iz Makedonije. 

Jožef Muth, iz Mađarske kaže da se i u Mađarskoj na sličan način pravi rakija: "I mi više vodimo računa o kvalitetu nego o kvantitetu. Najviše pravimo voćne rakije i došao sam da je uporedim sa svojim prijateljima iz Vojvodine zbog kojih sam i došao".

Da bi rakija bila vrhunskog kvaliteta najvažnije je odabrati dobro voće od kojeg se pravi, a kakva će biti zavisi i od toga gde se i koliko dugo čuva:

"Moja uloga u proizvodnji je da skupljam dobre i zdrave šljive koje se odlažu u burad da bi sazrele za pečenje rakije", navodi Dragica Tošić, iz Knjaževca.

"Moje rakije su stare od 25 do 35 godina. Stoje u hrastovim buradima od 5 do 7 godina i posle odlaze u prohrom ili staklo, po meni staklene posude su najbolje", objašnjava Slavomir Caki Tošić, iz Knjaževca.

U južnom Banatu svake godine sve je više domaćih proizvođača rakije koji se sve češće odlučuju da brendiraju svoj proizvod:

"Postoje specifičnosti svakog regiona, pa i ovog našeg i što se tiče rakije može biti prepoznatljiv. Odavde proističe veliki broj ljudi koji dobro i kvalitetno prave rakiju. Veliki broj njih se priprema za postupak registracije, tako da ćemo uskoro imati ozbiljno tržište kvalitetnih rakija", smatra Armin Tot, organizator festivala. 

Na festivalu su bile izložene i kvalitetne posude i savremene mašine za proizvodnju rakije, a učesnici iz naše zemlje i iz inostranstva mogli su da razmene svoja iskustva i svi su se složili da nijedna rakija nije dobra ako se previše konzumira.

среда, 11. јун 2025.
21° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом