Читај ми!

Uzgoj kasnih sorti maline u valjevskom kraju sve isplativiji

Lepo vreme pogoduje jesenjim sortama maline koje se još beru u okolini Valjeva i Osečine. Voćari u ovom kraju među prvima su ozbiljnije počeli da šire zasade novim sortama maline koje donose rod i u poznu jesen.

U domaćinstvu Jankovića u Gunjacima kod Osečine malina se već nekoliko godina bere do prvih jačih jesenjih mrazeva. Ove godine zasadili su novu poznu sortu, koja im se već isplatila sa prvim rodom.

 

"Zasadili smo 25. maja iz kontejnerske sadnice sertifikovane iz čašica. I eto vidite sad već imamo da beremo, znači samo voda, zdrav sadni materijal, kvalitetna đubriva i da nema trave. Moraju biti rezultati dobri", kaže Ana Janković, iz Sela Gunjaci kod Osečine. 

„Beremo tri meseca umesto mesec dana i može jedna porodica sa tri četiri člana - 50 ari može da obere, da ne plaćaju, da ne zavisimo od radnika", navodi Željko Janković,iz sela Gunjaci kod Osečine. 

Cenom od 400 dinara za kilogram ove maline voćari su zadovljni. Nakon decenijskog iskustva u uzgajanju ovih sorti znaju šta je neophodno za dobar prinos: 

„Njoj baš treba puno vode, treba mreža. Najbolji uslovi su i mreža i navodnjavanje da bi postigli dobar prinos. Mnogo je podbacila ove godine, ko nije imao vodu nije imao neki veliki prinos", naglašava Veroslav Kostić, iz Sela Skadar kod Osečine. 

„Mi smo ovde na području Kolubarskog okruga prvi počeli sa nešto većim površinama pod dvorodnim sortama. Odavde su se sadnice većinom širile naročito polke u druge krajeve Srbije i mislim da će se te sorte i dalje širiti, ali moraju se njima obezbediti uslovi", ističe Đorđe Sovilj, iz PSSS Valjevo.

Jesenjim sortama maline zasađeno je oko 15% malinogorja u Kolubarskom okrugu. Zbog produžene berbe i dodatnog prihoda zasadi se i dalje šire.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара