U srpskoj Toskani počela svetkovina u čast grožđa i vina

U Topoli, počela je 59. privredno turistička manifestacija "Oplenačka berba". Trodnevna manifestacija, u čast grožđa i vina, okupila u varošici podno Oplenca na hiljade učesnika i posetilaca, koji na tu jedinstvenu svetkovinu, dolaze iz zemlje i inostranstva. Najvažniji dan Oplenačke berbe, biće održan sutra, kada će uz tradicioni vašar biti održan još jedan Sabor izvornog narodnog stvaralaštva.

Oktobar u Topoli, koju zovu i "srpska Toskana" podrazumeva Oplenačku berbu i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, svetkovine za koje ova varoš cele godine živi. Pucanj iz čuvanog topa aberdara - oglasio je da je nekadašnji Karađorđev grad, od danas prestonica grožđa i vina.

Vredne ruke domaćina, umivene slatkim sokom, zemljom i suncem, posetiocima nude najlepše grozdove hamburga, muskata, kardinala, sve darove prirode, koje ova zemlja obilato rađa (sve blagodeti prirode, koje ova zemlja obilato daruje).


Najznačajniji segment Oplenačke berbe - Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, koji će ove godine u Karađorđevom gradu okupiti 250 učesnika iz zemlje i inostranstava, održava se od 1983. godine.

Oplenačka berba, jedna je od 5 najvažnijih turističkih manifestacija u Srbiji. I evropska komisija, svrstala ju je u red, izuzetnih destinacija Evrope u kategoriji turizam i nematerijalno kulturno nasleđe.

„Trodnevna svetkovina u Topoli, narodski se naziva vašar. Ta tradicija datira još iz vremena Karađorđevog sina - Kneza Aleksandra Karađorđevića", kaže Tanja Mićić, iz TO Oplenac.

Bila je to prilika da domaćini predahnu od svakodnevnih obaveza, da se odmore i razonode. A, na vašaru u Topoli, kao što peva Dobrica Erić, sve što narod želi i voli.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара