Читај ми!

Podsticajni programi za žene preduzetnice u Loznici

U nameri da podstaknu žene da se uključe u preduzetništvo, grad Loznica i Turistička organizacija godinama sprovode različite podsticajne programe, a deo njih namenjen je onima koje žele da se bave starim zanatima. Loznica je nosilac i priznanja Šampion preduzetništva, a jednu od najupešnijih firmi, po kojoj je taj grad prepoznatljiv širom Evrope, vodi žena.

 Podrinje i Loznica kao centar te regije prepoznatljivi su po turizmu, a veliki broj žena kroz izradu suvenira pronašao je svoje mesto u toj oblasti. Neke od njih godinama su bile nezaposlene, a priliku za novi posao dobile su kroz podsticaje i osnaživanje od strane lokalne samouprave.

"Konkretno, mi smo imali obuku pustovanja u organizaciji našeg grada i Etno mreže, završile su mnoge žene. Svi mi radimo to, novac neki se zaradjuje od toga, i te proizvode koje Etno mreža sad otkuplje, odlaze kao protoklorani pokloni", kaže Slavica Stošić, iz Loznice.


Od ručno pravljenih sapuna od kozijeg mleda, do velike kompanije koja uglavnom zapošljava žene, tekao je i put Olgice Samoilović, jedne od najuspešnijih lozničkih privrednica čiji su proizvodi sa natpisom napravljeno u Loznici, postali prepoznatljivi na tržištima van granica Srbije.


"Bila je hrabrost ući u tako nešto sa nekih 26 godina koliko sam ja imala i naravno da su izazovi bili veliki i da je bilo puno poteškoća, e sada već smo formirali ozbiljan jedan tim i već naša proizvodnja, da kažem, to jeste, naš brend je postao poznat, i u Srbiji, i širom sveta", ističe Olgica Samoilović, preduzetnica iz Loznice.


Novčana, ali i logistička podrška od lokalne samouprave namenjena je ne samo ženama koje pokreću svoj posao ili rade na njegovom unapređenju, već i onima koje se bave starim zanatima.


"Pre svega to Udruženje poslovnih žena kao najbrojnije "Kreativna vizija", zatim to su udruženja žena koja se bave rukotvorinama, kao što je "Riznica", "Mina Karadžić, udruženje "Kalina". Isto tako, žene su zainteresovane i za druge oblasti, puno je žena koje rade u turizmu, koje rade u uslugama, ali naravno imamo i takve primere u Loznici, sjajne kompanije koje su i ideja i realizacija sjajnih preduzetnica" naglašava Snežana Perić, direktorka TOG Loznice.


O tome koliko su Lozničanke uspešne u preduzetničkim vodama govori podatak, da je priznanje od Udruženja poslovnih žena "Cvet uspeha za ženu zmaja" 4 puta pripalo upravo njima.

 

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи