Sve više Rusa dom pronalazi u Srbiji, za nekoliko meseci registrovali više od 1000 firmi

Zbog sankcija i staha od mobilizacije, velik broj ruskih državljana došao je u Srbiju, a za samo nekoliko meseci, registrovali su više od 1.000 firmi. Osim u prestonici, stan i novo poslovno orkuženje, najviše njih je pronašlo u Novom Sadu, što je značajno uticalo i na tržište nekretnina u tom gradu.

Moskovljanka Sofija Sabovljev, koja u Novom Sadu živi više od osam godina, trenutno vodi agenciju koja Rusima pomaže prilikom preseljanja i registracije firmi.

 

„Mi smo sigurno otvorili više od 50, ako ne i više firmi, ja tu i ne vodim baš preciznu evidenciju, ali letos smo dobili informaciju da su Rusi otvorili preko 1.000 firmi u Srbiji", kaže Sofija Sabovljev, konsultant stranim državljanima za otvaranje firmi u Srbiji.

Najveći broj njih radi u IT industriji, poput Sergeja Kotomskog, koji se u Novi Sad preselio u aprilu, jer mu je u Rusiji onemogućeno da podiže novac iz inostranstva.

"Budući da imam klijente i iz Rusije i iz evropskih država, morao sam da se preselim u Srbiju, jer odavde mogu da radim i sa Rusijom i sa državama na Zapadu. Ovde je to jako zgodno, a Srbija se pokazala kao prijatno mesto za život", ističe Sergej Kotomski, Rus.

Dve trećine njih planira povratak u zemlju kada se rat završi, a u Srbiji će se zadržati do godinu dana. Dolazak Rusa najviše se odrazio na cenu zakupnine stanova u gradu, koja se u nekim delovima i udvostručila.

 „Stanovi koji se nude Rusima i drugim strancima sada su između 500 i 1000 evra. Naravno, nisu srećni zbog toga, ali znate i sami, iznajmiće. Ko je već došao ovamo posle 21. septembra i kupio kartu za 1.000 evra, a ljudi su kupovali kartu i za više od 1.500 evra u jednom pravcu, on će platiti i taj stan", dodaje Sofija Sabovljev.

"U martu, kada sam došao, ovde je bilo znatno više opcija i cene su bile pristupačnije. A sada, sa novim talasom mobilizacije, cene su skočile i praktično ne ostaju nikakve opcije na tržištu", navodi Sergej Kotomski.

Uglavnom traže stanove do sto kvadrata u centru.

„90% stranih državljana se odlučuje za rentiranje, samo 10% za kupovinu. I trenutno su, otprilike, stanovi koji oni traže, od 10 do 12 evra po metru kvadratnom prilikom rentiranja, što je u poređenju sa prošlom godinom, rast od 20 do 25 %", objašnjava Saša Kragulj, agent za nekretnine.

Uprkos činjenici da nove cene ne odgovaraju domaćem stanovništvu, potražnja je, kažu, petrostruko veća od ponude, zbog čega se rast cena očekuje i u narednom periodu.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво