Читај ми!

Koje su mere prevencije porodičnog nasilja? Kako prepoznati opasnost?

U Vršcu se juče dogodila porodična tragedija, kada je 35-ogodišnji muškarac Marko B. u stanu ubio svoju dvogodišnju ćerku a zatim izvršio samoubistvo. Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Pančevu, danas će biti obavljena obdukcija, nakon čega će se znati tačan uzrok smrti. Zločinu su prethodili loši odnosi dvoje supružnika, koji su bili u procesu razvoda.

Marko je supruzi, koja ga je prijavila za porodično nasilje i sa kojom je bio u brakorazvodnoj parnici, kako nezvanično saznajemo, poslao SMS poruku u kojoj je najavio da će učiniti zločin. I ne samo njoj, već je snimio i video, koji je, poslao i pojedinim lokalnim portalima, a u kome objašnjava da njegov život više nema smisla i da će sa sobom da povede ono što najviše voli. Policija je regovala odmah po prijavi majke, ali je na žalost bilo prekasno. Marko je bio zaposlen u gradskoj Upravi u Vršcu i od njegovih kolega saznajemo da se ništa nije naslućivalo da će učiniti tako nešto.

Psihijatar Slavica Djukić Dejanović objašnjava da nije retkost da počinioci tako teških zločina budu neupadljivi ali i da se mere sprečavanja nasilja moraju još intenzivnije sprovoditi.


"Ono što u neku ruku može objasniti ovu situaciju to je da je počinilac ovih dela bio osoba koja je imala vrlo veliki ugled u svom profesionalnom okruženju gde su ga smatrali vrlo pristojnim čovekom u zgradi u kojoj je živeo. Dakle, nije retko da počinioci najstrašnijih krivičnih dela mogu izgledati potpuno neoupadljivo za okruženje. Zbog toga nadzor nad svakom prijavom o tome da je neko nasilan mora biti neuporedivo rigoroznije sprovođen i ono što je posebno značajno to je da mere prevencije se moraju razmatrati možda još bitnije primenjivati u jedinici svake lokalne zajednice i moramo da težimo da to ide do nivoa mesne zajednice. Da komšije, prijatelji, rođaci budu obavešteni o tome da neki imaju ispade u ponašanju da on na taj način nikako neće biti stigmatizovan nego će ili biti lečen ili će prema njemu biti preduzimane sankcije" objašnjava prof. dr Slavica Đukić Dejanović, psihijatar.

Sociolog Slavica Saveljić, kaže da su sva istraživanja koja su rađena i u svetu i kod nas potvrdila da postoji tesna veza između patrijarhalnog poimanja uloga žene i muškaraca u porodici i nasilja.

"Upravo u društvima tradicionalnim kakvo je ovo naše i dalje je vrlo česta pojava da muškarci sebe doživljavaju kao glavu porodice a ženu i decu kao svoju privatnu svojinu kao nekog ko nema pravo na spostveni izbor i nekog ko jednostavno ne može da odlučuje o svom životu. U takvom sistemu vrednosti prekid porodičnih veza i porodičnih odnosa može da dovede do različitih posledica i do različitih oblika ponašanja koje na žalost mogu da imaju i tragičan ishod" objašnjava sociološkinja Saveljić.

Čini se da nekada ni prekinuti partnerski odnosi nisu dovoljni da se nasilje zaustavi ili prestane, nego upravo taj prekid, kao što je to u ovom slučaju, bude povod da bude još brutalnije i da ima nesagledive posledice.





недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се