Читај ми!

Podeljena mišljenja građana zbog rušenja otvorenog kupatila u Bukovičkoj banji, nadležni tvrde sve po Zakonu

U toku je rušenje Otvorenog kupatila u parku Bukovičke banje u Aranđelovcu i taj prostor će dobiti novi izgled. Mišljena Aranđelovčana po tom pitanju su podeljena, jer pojedini to kupatilo smatraju jednim od simbola te opštine. Nadležni kažu da se sve radi u skladu sa zakonom i da su ispoštovane sve procedure.

Zbog rušenja Otvorenog kupatila u parku Bukovičke banje, izgrađenog početkom 20. veka, protestovalo je desetak Aranđelovčana. Smatraju da je to nelegalno, jer je objekat pod zaštitom.

"Smatramo da takvi biseri kulturno-istroijskog nasleđa moraju biti očuvani. Investitor koji je vlasnik sada celog ovog objekta da jednu komercijalnu namenu tome objektu, ali da sačuva njegov izgled", objašnjava Ana Đorđević, organizator protesta.

Podeljena su mišljenja Aranđelovčana. Jedni su da se izgled sačuva, drugi, sa kojima smo razgovarali kažu da je najvažnije da se sredi taj deo parka Bukovičke banje.

Da je Otvoreno kupatilo zaštićeno kutlurno dobro potvrđuju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kragujevac. Međutim, tvrde da stepen zaštite dozvoljava totalnu rekonstrukciju, jer je devastirano i ne može se renovirati. Dodaju da sam objekat nema umetničkih i arhitektonskih vrednost.

"On se nalazi okružen tim starim arkadama koje su od značajne arhitektonski-umetničke vrednosti. Tako da naši uslovi predviđaju da se te arkade sačuvaju, a sam bazen rekonstruiše sa modernim elementima", kaže Nenad Karamijalković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Iz firme "Stublina", koja je vlasnik ovog dela parka i investitor, naglašavaju da je sve urađeno u skladu sa zakonom i da su na građevinsku dozvolu čekali tri i po godine.

"Na tom mestu će biti bazen novi sa njegovo plažom i kupalištem i zahvata ga novi hotel koji se dogarađuje. Novim hotelom koji je sastavni deo hotela Šumadija", objašnjava Miloš Mačkić, nadzorni organ na gradilištu.

Otvoreno kupatilo trebalo bi da za pet godina dobije novi izgled. Do tada će konzervatori kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture nadgledati radove, kako bi svi uslovi bili ispoštovani.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво