Laparoskopske operacije tumora na želucu i u Opštoj bolnici u Leskovcu

Uz Prvu hirušku kliniku, leskovačka Opšta bolnica, jedina je zdravstvena ustanova u tom delu Srbije, u kojoj će se obavljati laparoskopske operacije tumora želuca. Prvih nekoliko operacija, leskovački hirurzi, uradiće uz podršku stručnjaka iz Beograda.

Dočekao nas je sa osmehom dan nakon teške operacije. Pedsetosmogodišnjem Zoranu Petroviću iz Šilova kod Lebana, pre dve nedelje, otkiven je karcinom želuca. Prvi je pacijent u leskovačkoj opštoj bolnici kome je laparoskopski uspešno odstranjen tumor. Za sedam dana biće kod kuće. Kaže da se dobro oseća i da je zadovoljan doktorima i sestrama.

Operaciju, koja je trajala pet i po sati, vodio je doktor Dragan Gunjić sa Prve hiruške klinike uz asistenciju leskovačkih hirurga.

"Svaki korak i te finese u toj hirurgiji nam je objašnjavao strpljivo s obzirom da je to prva operacija i da je to za nas novina", kaže Dr Aleksandar Ivanović, hirurg Opšte bolnice Leskovac.

Posvećeni radu i usavršavanju. Uče od najboljih stručnjaka u zemlji i inostranstvu. Po broju laparoskopskih operacija debelog creva prednjače u zemlji. Veruju da će se brzo osamostaliti i za složene zahvate na želucu.

"Znamo kakav je put. Znamo da treba puno odricanja, puno vremena. Trebaće nam sigurno još nekoliko dolazaka doktora Gunjića i profesora Bjelovića, ali naravno spremni smo za taj izazov", navodi Dr Vladimir Stojković, hirurg Opšte bolnice u Leskovcu.

Minimalno invazivnu hirurgiju u Leskovcu je uveo doktor Predrag Ivanović pre 22 godine. Intervencijom na želucu biće zaokružena laparoskopska hirurgija.

"Tako da smo jedan ogroman procenat naših hiruških zahvata iz otvorene hirurgije preveli u minimalno invazivnu hirurgiju što je veoma važno. Prednosti minimalne invazivne hirurgije su poznate pre svega za hirurge su oni važni zato što imamo bolju vizuelizaciju, bolje vidimo neke detalje i ona je mnogo preciznija", kaže Dr Predrag Ivanović, direktor hiruškog sektora Opšta bolnica Leskovac.

Dobro uigran tim mladih leskovačkih hirurga, anesteziologa, medicinskih sestara i tehničara sa nestrpljenjem iščekuje rekonstrukciju bolnice. Uz odlične rezultate koje postižu imaće i novu opremu i bolje uslove za rad.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво