Simboli Niša na izložbi na šetalištu ispred Gradske kuće

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Nišu je obeležen izložbom "Grbovi i obeležja grada Niša i niških gradskih opština".

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Nišu je obeležen izložbom "Grbovi i obeležja grada Niša i niških gradskih opština".

Prvi poznati amblem opštine Niš nastao je između dva svetska rata, a arhivari niškog Istorijskog arhiva pronašli su ga na taksenoj marki iz tog perioda.

"Taj isti grb nalazi se kasnije na unutrašnjoj strani pozivnice koja je štampana prilikom otkrivanja spomenika na Trgu Kralja Milana 28. juna 1937. godine", kaže Natali Veličković, arhivski savetnik.

Obeležja Niša tokom sedam decenija menjala su izgled u više navrata, a sadašnji grb grada Niša usvojen je 2000. godine.

"Imate cara Konstantina, imate Stevana Sinđelića, a najvažnije - nišku tvrđavu. Ako bolje pogledate sve grbove od 30-ih godina do danas, svi imaju jedan zajednički element, to je niška tvrđava i linije koje simbolišu Nišavu", objašnjava arhivista Igor Rakić.

I gradske opštine koje su konstituisane 2004. godine na svojim amblemima imaju ono što ih simboliše - najznačajnija istorijska i kulturna obeležja na svojoj teritoriji ili ono čime ih je obdarila priroda. Ova izložba podsećanje je na deo naše istorije i identiteta.

"Većina nas se ne bavi time šta grb sadrži i šta znači, pa su naši arhivari želeli, istražujući arhivsku gradju, da predstave grbove grada i simbole opština", kažnj Snežana Radović, direktorka Istorijskog arhiva Niš.

Kako bi bila dostupnija građanima, izložba "Grbovi i obeležja Grada Niša i niških gradskih opština" postavljena je na šetalištu ispred Gradske kuće.