Читај ми!

Smederevo: Da li će više od 700 korisnika i dalje dobijati obrok iz Narodne kuhinje

Više od sedam stotina korisnika narodne kuhinje u Smederevu, nakon 25. jula, moglo bi da ostane bez obroka. Gradska upava u Smederevu je kasnila sa raspisivanjem tendera, a zalihe Crvenog krsta su pri kraju. Višegodišnja milionska dugovanja, dovele su smederevsku organizaciju do ruba egzistencije.

Topli obrok i hleb iz narodne kuhinje, za brojne socijalno ugrožene Smederevce, jedini je obrok u toku dana. Neki strepe da bi mogli da ostanu i bez tog obroka: 

"Kako ne bi, svaki dan dolazim, bilo bi teško".

"Kako za svakog tako i za mene, kako je vreme naišlo, tako će i da bude, hvala im i za ovo sto imamo."

 

Kuhinja smederevskog Crvenog krsta, ima zalihe za pripremu obroka za narednih 10 dana. Ugovor sa gradom je istekao još početkom juna, a ko će nastaviti sa uslugom narodne kuhinje, znaće se 25. jula kada se otvaraju ponude sa tendera. Čitav proces zbog žalbi i ostalih procedura, može da potraje do septembra, a kako će korisnici dobijati obroke u tom periodu, još se ne zna, kažu u Crvenom krstu.

"Postignut je dogovor da će taj tromesečni rad da bude nadoknađen kada se steknu uslovi za to, Crveni krst će nastaviti sa radom sve dok se ne završi proces javne nabavke koji je raspisao grad. Nakon toga će narodnu kuhinju da preuzme najpovoljniji ponuđač. Nas očekuje jako težak period i neizvestan, ali nadamo se najboljem", kaže Maja Jovanovska, v.d. sekretar Crvenog krsta u Smederevu.

Iz smederevskog Crvenog krsta se pitaju, zašto i dalje učestvuju na tenderima za narodnu kuhinju. Kažu da se od 78 lokalnih jedinica u Srbiji koje imaju program narodnih kuhinja i obavljaju delatnosti koja su im zakonom dodeljene, jedino oni suočavaju sa ovim problemom. Iz gradske uprave kažu, da je potreba za raspisivanjem tendera, ali i njegovo kašnjenje nastalo zbog usaglašavanja dva zakona.

"Imamo zakon o crvenom krstu koji govori o postupku zaključivanja ugovora za pružanje ovakve vrste socijalnih usluga na jedan način i imamo zakon o javnim nabavkama koje te uslove definiše daleko drugačije i daleko striktinije. Tako da, u tom raskoraku je upravo nastala ova situacija", ističe Nemanja Ivošević, član gradskog veća.

Račun Crvenog krsta u Smederevu je u minusu preko osam miliona dinara, a nedavno su zbog trošenja novca na nezakonit način, raspušteni Skupština, upravni i nadzorni odbor Crvenog krsta u Smederevu.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи